torsdag, maj 31

En bokpresent till studenten

Gick in på Akademibokhandeln idag. Rakt i blickfånget hade de ett bord som hette ”Presenter och högtider”. Det är ju studenttider. Vad ger man till en 19-åring som egentligen bara vill kunna handla själv på systemet?

Larviga böcker som ”100 saker du ska ha gjort innan du dör”, tyckte Akademibokhandeln. Jag fnyste, glad över att inte behöva köpa någon studentpresent.

Men så såg jag att de faktiskt hade lagt fram några klassiska romaner också. Och poesiantologier. Livsvisdom. Trist livsvisdom som ska köpas och ges bort av folk som när de köper en present inte anstränger sig bortom att gå till bordet märkt ”Presenter”.

Jag fnyste och tänkte att om jag någonsin ger bort en bok som studentpresent ska jag minsann ge bort En God Bok, kanske En Bok Jag Läste Som Ung.

Då insåg jag att jag kommer vara världens tristaste morbror:

”Grattis grattis på studenten, här får du Paul Austers samlade verk. Dom läste jag när jag var nitton. Några är bra, resten är repriser på samma tema. Vilka som är bra och vilka som är dåliga? Äh, det får du märka the hard way. Det fick jag. Och här får du ’Alexandriakvartetten’ också. Den borde alla ha läst. Den är visserligen aslång och jag har aldrig orkat med den. Men kånka med den på tågluffen, du. Sa jag grattis, förresten?”

Inga kommentarer: