onsdag, maj 2

Privatteaterhumor

ExampleExample

Det här att Eva Rydberg sätter upp en föreställning inspirerad av bröderna Marx på Fredriksdalsteatern i sommar. Det tar nästan knäcken på mig. Too... many... levels... of... humour....

Det heter ”Den stora premiären” och är en bröderna Marx-pastisch. Eva som Harpo, Kim Sulocki som Harpo och Ola Forssmed som Groucho. (Vän av ordning undrar varför de dumpat Zeppo.) Manus: Åke Cato. Regi: Adde Malmberg. Privatteater deluxe.

Jag berättade det för Thomas, den store Grouchobeundraren. Han reagerade ungefär med ett ”The who with the what now?” Eller om det var med ett scoobydooskt ”Huh?”

Det blev liksom overload för honom, precis som för mig. Fredriksdalsteatern och Eva Rydberg och Åke Cato och Adde Malmberg och några avdankade ”Rederiet”-skådisar. Och så mitt i det: stackars bröderna Marx. Finns det inga Marxättlingar som kan sätta stopp för det här?

Vad blir det här för sorts föreställning? Titta bara på de två bilderna ovan. Titta på hur Rydberg, Sulocki och Forssmed tar i från tårna för att se roliga ut. Titta sedan på de riktiga bröderna. De gör inte till sig. Eller ja, förutom Groucho då, men den där minen kommer Forssmed aldrig få till. Nog kommer man kunna skratta åt ”Den stora premiären”, men antagligen inte på det sätt Eva Rydberg har tänkt.

Thomas är tydligen på gång att boka biljetter til Fredriksdalsteatern, för semester i Skåne. Fast egentligen behövs det inte, i höst kommer ju ”Den stora premiären” till Stockholm. Jag kommer följa biljettförsäljningen med stort intresse.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kan ju inte bli något annat än en katastrof det här. Får kväljningar bara jag tänker på det. Huvva.

Ett sista litet ord bara sa...

Jag tycker iofs att man ska lite cred för att damma av Kim Sulocki och sätta på honom en rolig hatt. Är inte lätt för alla arbetslösa skådisar.

Anonym sa...

Jag är mållös, känner bara tomhet när jag läser denna sorgliga nyhet. Vad har vi gjort för att förtjäna detta?

Anonym sa...

"Eva som Harpo, Kim Sulocki som Harpo och Ola Forssmed som Groucho. (Vän av ordning undrar varför de dumpat Zeppo.)"

Själv undrar jag var de har gjort av Chico... och varför de har två Harpo?
Och varför allt ska dömas ut i förväg... Har du någonsin gått på den teatern?

Anonym sa...

Hoppas du läst rescensionerna till föreställningen.
Det är synd att du ska behöva bli orolig att Eva ska bräda de bröder du verkar hålla så högt. Jag gillar också bröderna Marx, men inser också att man inte kan härma dem.
Det Eva och hennes medspelare har gjort är att blygsamt hylla sina föregångare. Sedan råkar det vara så att de gjorde det hela så bra att de i förbifarten brädade bröderna i alla fall.
Men gå för all del och se föreställningen, så kan du komma med dina kommentarer sedan.

Mvh //Eva Rydberg-fan

Anonym sa...

Jag har sett "Den stora premiären" och det är den bästa teatern någonsin. Man kan inte kritisera någonting som man inte själv har sett. Ola Forssmed är mer rörlig en vad Groucho var. Och Eva Rydberg och Kim Sulocki är perfakta i sina roller som Harpo och Chico.