tisdag, mars 29

California: Biljaktsstaden no 1

Biljakter är bland det tråkigaste jag vet i filmer. De är ofta så långa att man glömmer bort hur de började och vad man egentligen vill ska hända: vill han som jagas bara komma iväg eller tävlar de om att komma först nånstans? Tänker polisen preja skurkarna och gripa dom eller är planen bara att de ska köra ihjäl sig själva?

Men ska man kolla på filmer från San Francisco är det bara att acceptera lite däckskrik, eftersom staden i cineastiska sammanhang är synonym med biljakter. Som om man förlagt handlingen just där enbart för att få visa bilar som flyger över ett krön, eller för den komiska effekten att mitt i en jakt snirkla sig ner för en serpentingata.

Så förlåt, en sista gång med Chevy. "Foul Play" ("Tjejen som visste för mycket") sparade inte på klyschorna:


En inte inbäddningsbar biljakt från den underbara "What's Up, Doc?"("Godda yxskaft"), bl.a. ned för den zickzackande Lombard Street.

Clint Eastwood hatar systemet i "Magnum Force" och hatar det troligen ännu mer när han också tvingas zickzacka. "Jävla system, bygg raka gator!"


Och så Steve McQueen är så klart snygg i den snygga biljakten "Bullitt", men det känns ändå meningslöst:


På väg till västkusten åker man så klart som Kowalski i "Vanishing Point". Fast... eh... man kör lite lugnare än han och ser dessutom till att resan får ett angenämare slut. Mer säger jag inte, man vill ju vara spoilerfri.


Sedan är det ju så klart inte bara bilar som kan jaga varandra ner för San Franciscos gator, utan även studsbollar:

Inga kommentarer: