tisdag, mars 29

California: Peanuts

Jag älskar "Peanuts", men är inte särskilt förtjust i Snobben. Det kan låta som en motsägelse, men i själva verket underlättar det väldigt mycket.

I Sverige heter Charles M. Schulz serie "Snobben" och det är en beagle som är huvudfigur, han listas först på Wikipedia. Det är hunden Snobben som förekommer på rosa pyjamasar, hunden i Happy Meal, hunden på gratulationskort. När seriens 50-årsjubileum firades förra året var det Snobben och hans alter ego Joe Cool som stod i centrum på en konstutställning i Stockholm.

I USA är det något annorlunda. Där är det självklart att Charlie Brown är huvudpersonen, han listas först på Wikipedia. Inte minst står han i centrum i titlarna på många av de tecknade tv-filmerna, de med Vince Guaraldis fantastiska musik. I Sverige har "A Charlie Brown Christmas" däremot översatts till "Snobbens jul".

Genom att inte bry mig så mycket om Snobben, hunden, slipper jag känna att allt som trycks på tusentals underkläder har att göra med den serie jag gillar.

Det går inte riktigt att gissa var "Peanuts" utspelar sig. Inte är det väl i Kalifornien i alla fall, med tanke på all snö. Men Charles M. Schulz levde i Santa Rosa, strax norr om San Francisco. Där finns nu Charles M. Schulz Museum and Research Center, med utställningar av originalverk och möblerna Schulz satt vid när han tecknade.

Jag ser fram emot att åka dit och träffa Charlie, Sally, Lucy, Marcie, Peppermint Patty, Linus och Pigpen. Och okej, kanske också den där hunden från pyjamasarna.

Inga kommentarer: