lördag, december 10

Julkalendern: Årets grafiska romanI dag får Bob Dylan Nobelpriset i litteratur. Det hade ni väl inte hört? Haha.

Nu när kvalifikationsgrunderna för Nobelpriset i litteratur inte längre enbart är verk i bok- eller teatermanusform, då gläntas väl på dörren inte enbart för andra sångtextförfattare, utan rimligen även för andra berättarformer? 

Som film eller egentligen mer sannolikt mitt i osannolikheten: serier (eftersom det där oftare finns en enda upphovsperson). Om Dylan med Danius ord är "örats poesi" så är väl serier "ögats poesi"?

Tyvärr är det för sent för Charles M. Schulz, men tid finns fortfarande för Daniel Clowes att arbeta ihop ytterligare meriter för ett pris.

Daniel Clowes har under sin mer än trettioåriga karriär gjort allt från nedkokade strippar ("Ice Haven") och skruvad, men ärlig realism ("Ghost World") till psykedelisk surrealism ("Som en sammetshandska smidd i järn"). 

Årets "Patience" lägger sig någonstans mitt emellan de två senare. Den som bara läser de första sidorna kan tro att det är ett relationsdrama om två blivande föräldrar, nervösa och inte helt ärliga mot varandra. Men eh... ja, sedan bär det iväg.

Läs den - och låt det ta tid. Att snabbläsa en grafisk roman bara för att ögat har förmåga att göra det, det är som att pitcha Dylan för att hinna igenom "Blood on the Tracks" på en halvtimme.

Inga kommentarer: