tisdag, december 13

Julkalendern: "The Girls"Visserligen är Emma Cline från Kalifornien, men är det inte lite underligt att en 27-åring år 2016 romandebuterar med en lätt förtäckt berättelse om Charles Mansons sekt och deras mord på 60-talet? Och att det blir en av 2016 års bästa böcker?

Men "The Girls" är inte en bok om sektledaren. Det är framför allt en berättelse om unga kvinnors vänskap med varandra och beroende av varandra - och av män.

"The Girls" handlar om hur tonåriga Evie, någonstans i slutet av sextiotalet, dras från sitt kaliforniska förortsliv in i en misslyckad musikers allt mer dysfunktionella "kollektiv". Genom sitt upplägg kan Emma Cline visserligen ta en del genvägar förbi att förklara den ursprungliga attraktionen till sektledaren, men det blir också väldigt tydligt att allt inte snurrade runt honom.

Cline lyckas också visa att det som låg bakom sektens grepp om de unga kvinnorna inte var ett avgränsat sextiotalsfenomen. Så nej, det är inte alls underligt att det här var en av 2016 års bästa böcker.

PS: För övrigt har jag aldrig någonsin fattat ikonifieringen och t-shirttrycken av Charles Manson. En Musse Piggifiering av en psykiskt sjuk mördare - äckligt och helt obegripligt. "The Girls" bidrar som tur är inte till den.

PS2: Fler bra böcker från 2016 dyker upp i kommande luckor i julkalendern...

Inga kommentarer: