torsdag, december 1

Julkalendern: ClownskräckTill skillnad från höstens hype om läskigt leende ogärningsmän med knasiga frisyrer har det under året faktiskt funnits clowner som är farliga på riktigt.

Lintottarna Trump och Johnson är de tydligaste exemplen. De var visserligen mäktiga redan när 2016 började, men har genom populism, kappvändande, maktspel och lögner under året nått nya höjder man inte trodde var möjliga.

De och andra maktgalningar (Putin, Erdogan, Duterte, Orban, Le Pen, Wilders, Farage...) har gjort politisk satir allt svårare. Det går liksom inte att göra karikatyrer av så överdrivna personer. Och det är i vissa fall svårt att inte se deras exhibitionism och svada som medvetna rökridåer: i stället för att prata Trumps val av medarbetare fastnade vi i hans tweet om "Hamilton". I stället för att prata om Dutertes mördande skrevs det artiklar om att han svor.

Så under 2017, här är ett förslag: vi slutar behandla dem som clowner. 2016 må vara slut snart, men följderna får vi leva med mycket länge.

Inga kommentarer: