lördag, december 24

Julkalendern: Frank Ocean
En artist kan göra uppror mot skivindustrin på olika sätt. Skriva arga låtar, sminka "SLAVE" i ansiktet, göra medvetet dåliga album för att uppfylla kontrakt. Frank Ocean har valt betydligt bättre vägar.

Han hade kunnat vara ungefär som Drake, the Weeknd eller Miguel vid det här laget, men han har i stället dragit sig undan.

Ni känner till hans historia, men i korthet har Oceans skivutgivning sett ut så här. Sitt första mixtape/album "Nostalgia, Ultra" gav han ut själv 2011, släppt för gratis nedladdning eftersom han och skivbolaget Def Jam inte kom överens. Året efter kom "Channel Orange", den verkliga albumdebuten.

Sedan ingenting. Bara gästspel och rykten. Massor av rykten.

I somras började det däremot röra på sig. I slutet av augusti släppte Frank Ocean till sist hela två album: "Endless" och "Blonde".

"Endless" är ett "visuellt album", som bara släppts på Apple Music. Det är däremot inte särskilt likt "Lemonade". I 45 svartvita minuter går några hippa män omkring i en stor lagerlokal och bygger och målar en trappa. Sambandet mellan bild och musik är obefintligt. Låtar tar slut, nya låtar börjar, männen snickrar vidare.

Musiken är flytande, eterisk, undflyende, med suddade gränser. Wikipedia listar den till och med under genrerna "ambient / avant-soul". Visserligen finns såväl beats, refränger, små gästspel, fantastiska låtar och en svävande Isley Brothers-cover, men "Endless" är inte direkt en lättsåld produkt. Som inledning och avslutning finns den tyske fotografen Wolfang Tillmans låt "Device Control", en technosatir om smartphones.

Och det var alltså det albumet Frank Ocean levererade till Def Jam för att uppfylla sitt kontrakt.

"Blonde" släppte han själv, dagen efter. Det är det albumet som nu ligger på åtsbästalistor.

"Blonde" är inte heller enkel, i den meningen att den inte innehåller omedelbara pophits. Men det är inte direkt svårt. Frank Ocean lånar av Beatles och Bacharach & David. Han får hjälp av bland andra André 3000, James Blake och Beyoncé (även om hennes sång är så långt bak att det knappt märks).

Samtidigt ger "Blonde" så mycket tuggmotstånd att det gått att lyssna på den ända sedan den kom och den kommer vara bland det bästa vi tar med oss från 2016.

Frank Ocean fyllde nyss 29. Vi kommer kunna följa honom länge. Det han gjorde i år är fullt tillräckligt för att utse honom till Årets Artist här på Extra allt.

Någon sådant pris är han däremot inte nominerad till inför amerikanska Grammys. Frank Ocean valde nämligen att inte göra sina album kvalificerade för att nomineras. Så kan man också göra uppror.

Inga kommentarer: