måndag, juni 20

Brian 80 år!

I rättvisans namn, om McCartney fick en massa inlägg så måste Brian Wilson få åtminstone ett. 

Om Paul länge var en underskattad medlem i Beatles så har väl grejen med Brian varit omvänt, att många trott att Beach Boys enbart var hans. Kanske var det delvis den pressen som knäckte honom i sextiotalets slut, men det är definitivt den grejen som gör att Dennis Wilson ”återupptäckts”, att Carl Wilson underskattas (fast okej, hans soloskivor är inget vidare) eller att många tror att Beach Boys helt tog slut efter att ”Smile” havererade.

Hursomhelst, Brian Wilson är en till av de allra största, en föregångare, en visionär som producent, en fantastisk sångare och en otrolig låtskrivare. 

Här är en lika kort spellista som för McCartney. Det är tolv av Brians största stunder som kompositör och ofta även vid mikrofonen. Max en låt från samma album, med undantag för från ”Surf’s Up” - för ingen jävel ska tvinga mig att välja mellan titelspåret och ”’Til I Die” och verkligen inte jag själv och allra minst på Brian Wilsons födelsedag. 

Och sist ligger en lite sketch där Brian har fastnat i ett piano, för det är en så passande bild av vad som faktiskt hände, att han inte kom loss.

Varsågoda: Minimala Brian Wilson-listan

Grattis, Brian!

Inga kommentarer: