torsdag, februari 2

Jonas och tigern

ExampleExample
ExampleExample

Sveriges snyggaste författare, Jonas Hassen Khemiri, är tillbaka. Fast han är ju inte bara snygg, han är ju smart också. Och arg. Han är Emile Ajar och Nas samtidigt.

Nya ”Montecore. En unik tiger” rör sig inte långt ifrån debuten ”Ett öga rött”. Det är samma konflikt mellan det som kallas första och andra generationens invandrare och mellan far och son. Det är berättat med samma utsuddning av gränsen mellan verklighet och fantasi.

Boken är en mailväxling mellan ”Jonas Hassen Khemiri” och Kadir, en vän till hans far. Kadir behärskar inte riktigt svenska, men kör på. Alla som läst Jonathan Safran Foers ”Everything is Iluminated” känner igen sig.

Kanske har Jonas Hassen Khemiri gjort det lite lätt för sig, historien är tillräckligt stark för att hålla även utan att lättas upp av komiska språkkrumbukter. Att leka med berättandet ger honom chansen att hela tiden kommentera sitt eget skrivande. Så när man efter ett bit in börjar undrar om inte Hassen Khemiri någon gång har lust att strunta i det semisjälvbiografiska och bara HITTA PÅ, då är det precis det bokens Jonas har skrivit till Kadir. När man saknar kopplingen till titelns tiger Montecore, då frågar Kadir just om det.

Montecore var Siegfried och Roys tiger, den som nästan dödade Siegfried. Det är just det som ska vara det symboliska, att vägra vara dresserad och att vägra göra det förväntade. De oförväntade från Jonas Hassen Khemiri vore om ingen karaktär i hans nästa bok heter Jonas Hassen Khemiri.

I senaste numret av Bon skrev Emil Arvidsson att musikjournalisten inte längre behövs. Artisterna teoretiserar och analyserar tillräckligt själva och det bara blir en omväg att gå via medierna. Samma sak gäller självklart inom litteraturen, tydligt illustrerat i samma nummer av Bon. Genomgången av årets svenska debutromaner görs där av litteraturkritikerna Fabian Kastner, själv en av romandebutanterna.

Man skulle kunna tro att Jonas Hassen Khemiri inte vill analysera sig själv. Men han är väl trött på att bli missförstådd som ”han Rinkebykillen”, så Norstedts har lagt upp en tre minuters film inför boksläppet. Författaren sitter i ett brunmurrigt bibliotek och förklarar vad hans nya roman handlar om.

Se inte filmen om du – som jag – tycker att Jonas Hassen Khemiri är en bra författare och vill förstå ”Montecore” genom att läsa den. Det är en bra bok, du kommer inte ångra dig.

Se däremot gärna filmen om du mest tycker att Jonas Hassen Khemiri är en riktig gräddtårta som blir ännu mer smartsexig när han säger saker som ”att problematisera sin egen legitimitet”. Klicka i så fall här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

kan man inte tycka att hassen khemiri är en bra författare -- o c h en riktig gräddtårta? det tycker i alla fall jag. Han är ännu snyggare live, kan jag meddela.

Jonas sa...

Om man tycker båda - och det är det ju många som gör - så läser man boken först, sedan ser man filmen. Men om du har träffat honom på riktigt så är ju det ännu bättre.
Läs för övrigt intervjun i senaste numret av tidningen Sex.

Anonym sa...

Han är i första hand en excellent författare och i andra hand en första klassens gräddtårta.