söndag, mars 12

Tyst kaffe

Example

Jag sitter på Stockholms tystaste fik. Jag tänker inte säga vad det heter, då kommer ni bara och väsnas. Det enda som någonsin är högljutt här är de få ord gästerna utbyter med den halvt döve innehavaren.

Hans hörsel är så dålig att när telefonen ringer lyfter han luren och säger direkt ”jag kommer inte höra vad du säger, men vi har öppet till nitton på vardagar och till sjutton på lördagar, om du vill nåt så kom förbi och säg det, ja hej då”. Sedan lägger han på.

Men nu är hans fru (?) här och det går att beställa kaffe utan att skrika. Jag köper en macka också. Jag känner inte för ägg och ansjovis. Tar skivad leverpastej, tomat, ättiksgurka, sallad och en dillkvist på det vitaste bröd du någonsin sett. Albinobröd. Apartheidbröd. Klorinbröd.

Det märks att det är lördag, the Big Day for Fika. Kundkretsen är vidgad. Någon har tagit med barnvagn, men det är ett tyst barn. Annars är här kunderna mest män med anteckningsblock eller böcker, långsamt sörplandes kaffe. Frun marknadsför det som ”riktigt kaffe” och ”Stockholms bästa”. Jag inser att jag aldrig tänkt på hur det smakar. Det enda som spelar roll är jag brukar få beställa det med stark stämma och sedan dricka det i tystnad.

Example

12 kommentarer:

Anonym sa...

ja, det är min favorit också!! jag drömmer lite om att ta över det ifall det skulle vara så att de inte orkar kämpa på längre, ett sånt ställe får bara inte försvinna. mackan med biff och gurka är fö en höjdare! /e

Jonas sa...

Den som tar över borde få lova att inte förändra nånting över huvud taget, inklusive den dragiga toaletten!

Anonym sa...

haha. det är ju lätt att genomskåda vilket fik du menar. jag älskar också albinomackorna - men de jag drar dit brukar vara lite skeptiska. "Blir du verkligen mätt på en sån där?" undrar de, och jag ljuger och svarar ja. Och så tittar jag på neonskyltarna och klirrar lite med skeden mot koppen och är lycklig.

Konrad Olsson sa...

ARRGH! Berätta vad det är för fik!

Jonas sa...

Haha, visste att du skulle gå igång på sån här Stockholmiana, Konrad! Om du mailar så kan vi stämma träff.

Konrad Olsson sa...

En bloggdate, det vore något! Snälla läsare har föresten redan hjälpt mig på traven. Nu har jag koll. Generad över att aldrig ha besökt stället hänvisar jag till att jag har svårt att överge mitt Ritorno. Men ett studiebesök kanske, det är ju bara runt hörnet...

Anonym sa...

Även mitt favvofik. Helt sjukt att det går runt med så lite folk. Vi får ta en fika där nån gång jonte.

Jonas sa...

Jag tror dom går runt genom att ha ett fördelaktigt hyreskontrakt som går hela vägen tillbaka till femtiotalet.

Anonym sa...

Mmm, Valand är verkligen fantastiskt trevligt i dessa latte-fik-tider. Förstår bara inte ditt elitistiska tänkande att inte delge de stackarna som läser din blogg vad stället heter. De behöver alla kunder de kan få och jag tror nog att nya kunder anpassar sig rätt snart till stämningen i cafet.

p. sa...

det är helt underbart. jag älskar ställen där det är som en tyst (förlåt) överenskommelse bland alla som är där att hålla käften

ritorno är ju faktiskt också ganska tyst och bra

Anonym sa...

Jag och Odd har t.o.m haft jobbmöten där. fast vi pratade rätt tyst. när jag blir pappaledig ska jag ta dit mitt barn och lära honom vad tyst är. Sorry.

Anonym sa...

Om man vill äta en riktigt tyst lunch är seymous vegetariska deli och futon soffor på varvsgatan i hornstull ett utmärkt tips. Riktigt bra vegetarisk buffe samt utmärkta soppor och att dom bibehåller kombinationen deli och futonsoffor gör mig fortfarande glad.