tisdag, januari 23

Polarpriset går till... ?

På torsdag delas Polarpriset ut. Det blir väl som vanligt startskottet för lite hederligt, extremfolkligt klagande på eliten. Det blev inte så mycket förra året, när Led Zeppelin vann (förutom omvänt klagande i stil med "de behöver inte det här, de är rika ändå"), men förut har det varit en del.

Som den hysteriskt roliga artikeln för ett par år sedan när Anders Nunstedt blev skitförbannad på att Gilberto Gil vann. Nunstedt krävde priset till Astrud Gilberto.

Han vill väl egentligen bara att Polarpriset ska bli någon sorts karbonkopia av Rock and Roll Hall of Fame. Där har nu Van Halen valts in, men utanför står fortfarande sådana som Brian Eno, Kraftwerk, Chic, Carole King och Iggy Pop. Och för övrigt även The Zombies, men det är väl bara jag som bryr mig.

Jag har inga större krav på att ha hört talas om Polarpristagaren från den klassiska musiken/konstmusiken. Det har nog inte Nunstedt heller. Men i motsats till Nunstedt räknar jag med att inte äga alla särskilt många skivor av pristagaren på populärmusiksidan. Jag vill bli överraskad.

Juryn missade ju precis James Brown. Men det finns ju andra som lever: Aretha Franklin, David Bowie, Steely Dan eller vågar de släpa upp Brian Wilson på scenen? Mordåtalade Phil Spector är ju utesluten, David Byrne har tacksam etnokoppling, Robert Wyatt vore ju kul och Scott Walkers tacktal vill man gärna höra. Äsch, nu snöade jag in på kategorin ensamma, manliga galningar. Carole King? Derrick May? Äsch, alla dessa engelskspråkiga, vem finns från Asien? Vem finns i Mellanöstern?

Polarpriset är för övrigt så svårtippat att det inte ens går att slå vad på Ladbrokes eller Betsson. Eller så är grejen att ingen bryr sig.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Paddy McAloon! Don'n'Walt är en för mycket. Dessutom skulle de aldrig komma.

Niklas sa...

Nej, det är inte bara du som bryr dig. Har man spelat in en skiva som "Odyssey & Oracle" ska man ha alla priser man kan få.

Fredrik Westerlund sa...

Varje gång någon hävdar att Astrid Lindgren borde få/fått Nobelpriset osäkrar jag revolvern och börjar orera om vikten av att Leila K tilldelas Polarpriset.

Jonas sa...

Niklas, att skriva "Odyssey & Oracle" är helt uppåt väggarna. Det ska stavas fel, så här "Odessey and Oracle", eftersom Terry Quirk inte kunde stava.
Men bra att du bryr dig också.

Niklas sa...

Ja jösses, du har ju helt rätt. Pinsamt!