fredag, december 21

Julkalendern: Biosammanbrottet

Inte underligt att Bergman drog sin sista suck. I år dog bion i Sverige. Det blir i princip ett monopol. Hela landet som Borlänge. Gå in här och försök att välja biograf.

Ett monopol är ju inte annat än vad vi förtjänar när vi sitter hemma och ser på film på tv- och dataskärmar. Jag tycker så synd om Astorias Mattias Nohrborg, som hade höga, men felriktade, ambitioner. 2007 fick han se både sitt Triangelfilm och sitt Astoria gå i konkurs. Och så brann hela Triangelfilms lager upp. Snacka om att ha ett skitår.

Även på biodukarna har det varit ett dåligt svenskt år. Fast det har egentligen inte stört mig. Jag har bara sett två svenska filmer, ”Darling” och ”Du levande”, och de var otroligt bra, roliga och allvarsamma omvartannat.

Nu kommer julen och vi förväntas se ”Arn”. Det är den sluga strategin från filmindustrin: när allt fler ser på film på tv, då ska folk vilja gå till biografen för att se en stereoidpumpad TV4-storhelgdramaproduktion. Avbryts filmen av reklam med nyheter och väder?

Utan att ha sett ”Arn”: att ”Det sjunde inseglet” nämns i recensioner av ”Arn”, det är så underligt att Bergman inte ens bevärdigar det med en vändning i graven.

Inga kommentarer: