måndag, december 17

Julkalendern: Paketet

Example

Här på bilden gör dom det. Här ger regeringen Victoria en platt-tv i 30-årspresent.

Jag har skrivit om det förut (och då skrev jag att jag inte tänkte skriva om det i årssammanfattningen, whatever), men så här i Nobelpristider undrar man om det är en nyhet som någon vill ska komma ut i internationell press. Om Nobelpriset är viktigt för bilden av Sverige runtom i världen, vad ger det här för bild? Kronprisessan fyller jämnt och den svenska regeringen tänker till och ger henne en tv.

Jag säger inte att de skulle gett henne ett tjog utsläppsrätter eller några fadderbarn i Eritrea. Eller att jag själv när jag fyller trettio om en vecka absolut inte skulle vilja ha en platt-tv. Jag säger bara att när regeringen ger kronprinsessan en present borde de tänkt på signalen den skickar ut. Och då borde det inte vara en sitta-still-hemma-titta-dvd-box-grej. En konsumera-mera-grej. En SMS-lån-grej. En OnOff-grej. (Som hon hade kunnat köpa själv.)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej och tack för fin blogg blablabla.

Du, och en hel drös andra populärkulturella bloggare är helt fantastiska och träffsäkra men så fort ni kommer in på politik så blir det så vacklande att jag blir förvånad över att ni väljer att publicera texterna.

Kanske beror det på att skribenternas och vissa läsares ideologiska övertygelse står så långt ifrån varandra att texten felaktigt uppfattas som ignorant eller icke stringent. Jag struntar i varför.

Så länge det finns fantastisk bra politiska bloggar (där man ofta kan få uppmärksamhet via kommentarsfältet eller via gästspel) så är det att skjuta sig själv och andra i foten då kulturskriventer försöker skriva om annat än kultur.

Må alla vänsterinellektuella kulturbloggare rasa över mig och banna mitt sköte till ofruktbarsamhet i 1000 år men det är faktiskt plågsamt att få glädjen av ett nytt och spännande extra allt-inlägg totalt tillintetgjort på några sekunder, bara för att denna morgon verkade det som en bra idé att byta karriär.

I en demokrati har alla rätt till sin politiska uppfattning och så vidare med reletivismen och postmodernismen men det gör det inte mindre sant att en proffessionell politiker eller en statsvetare mycket oftare har bättre analyser än t.ex. en kulturvetare.

Gnäll gnäll gnäll. Till stor del i onödan då extra allt är 90 % kosher i detta perspektiv. Fall inte dit för frestelsen. Gör det du ni är bäst på! Ge inte upp, keep it fresh and queer.

/Lisa M:sson

Jonas sa...

Tack för kommentaren och berömmet.

Men kunde du inte nöjt dig med att du tyckte att just det här var en dålig text? (Och varför tyckte du det, tyckte du att tv:n var en bra present?) Måste den här texten vara en del av något större som kulturbloggare som leker politiker? Är inte en cigarr bara en cigarr ibland? (Och hur kan du vara så säker på att jag inte är professionell statsvetare...?)

Men jo, vi vill hålla Extra allt borta från politiken. Vi vet att vi är bättre på att tipsa om dansk barnjazz, tysk techno och amerikansk tv. Men nu var ju det här knappast ett inlägg någon särskilt politisk debatt. Det handlade ju inte direkt om a-kasseregler, alliansfriheten eller regionfrågan...