torsdag, december 20

Julkalendern: Graceland

Det har varit mycket Afrika i år.

Den meningen har man ju fått höra. Men smaka på den. Förutom den vanliga sjukan med att smälla samman hela den myllrande, gigantiska, skiftande kontinenten till en enhet, så undrar man ju om det någonsin är särskilt lite Afrika något år.

Men det har verkligen varit mycket afrikanskt även i år. På catwalken, i köket, på konsertscener (minst en chans i månaden att se ”äkta ökenblues”), på bloggar och i hörlurarna.

På det musikaliska planet har mycket filtrerats genom Paul Simons ”Graceland” från 1986. Den kan inte kallas en bortglömd klassiker, men den är inte heller ständigt aktuell. På samma sätt som alla för några år sedan drog fram sina Princeskivor drog alla i år fram ”Graceland”.

Man kan ha invändningar mot den slutsatsen också.

Som att Tangoterjes re-edit av Paul Simons ”Diamonds on the soles of her shoes” ju kom redan hösten 2006.

Som att New York-bandet Vampire Weekend, med sin låt ”Cape Cod Kwassa Kwassa”, kanske har rätt när de i senaste Sonic tycker att det är slött av journalister att bara tro att de påverkats av ”Graceland”, när de faktiskt även lyssnat på kongolesisk pop i första hand.

Som att Jens Lekman visserligen tipsat om afrikansk pop en hel del, men när han gjorde en cover av Paul Simons ”Homeless” var den ganska oafrikansk.

Men jag väljer att skita i invändningarna. Lyssna på Jens, en kortedaling som drömmer om en newyorkare som drömmer om Afrika som till stora delar drömmer om norra Europa, där cirkeln sluts.

Jens Lekman – ”Homeless” (från bonusskivan ”Kalendervägen 113 D”)
Dessutom, som bonus, den här väldigt 2007-iga och lätt afrikanska låten:
Taken By Trees – “Taken Too Young” (TTA remix)

Inga kommentarer: