I dag, som ofta, är Johanna Koljonen överallt. Hon intervjuas i DN om initativet att #prataomdet, där "det" är sexuella övergrepp, inte bara de stora utan särskilt de små.
Och i kväll tävlar hon i "På spåret" igen. Inte minst genom sin nervpirrande seger när förra omgången avslutades i mars har hon i år personifierat nörden.
Visst, Marcus Birro var också med och vann i "På spåret", men om den persontyp han företräder (Morrissey, fotboll, svårmod, bekräftelsebehov) kan kallas någon sorts nörd så är det i alla fall inte årets sorts nörd.
2010 har tillhört nördfeministen.
För den som vill veta vad nördfeminism är rekommenderar jag Bangs nördnummer från i våras eller Teresa Axners grundkurs.
Och ja, Teresa skriver i Bangnumret och det gör Johanna också. Nördfeminismen har satts på kartan och uppmärksammats i Sverige främst genom en lyckad insats av en liten spjutspetsgrupp kvinnor, varav jag känner några. (Och de känner alla varandra.) Men det betyder inte att det är en begränsad företeelse. Nördfeminismen finns överallt.
Efter åratal av rubriker som "Nördarnas revansch!" är det naturligt att problematisera nördrollen. Aaron Sorkin och David Fincher gjorde det i "The Social Network", med porträttet av Mark Zuckerberg, inte direkt en feminist.
Gustav Almestad skrev i Bangs nördnummer om hur den manlige nörden blir antifeminist. Han är helt inne i sin underdogroll och det påverkar inte bara hur han ser på sitt eget liv utan troligen också hur han ser på samhället. För många manliga nördar är det kvinnorna som har den sexuella makten, så de kan gott ta lite skit. I "The Social Network" bloggar Zuckerberg att tjejen som just dumpat honom är en bitch. Han kan senare inte ens haspla ur sig en ursäkt för det, utan försöker i stället göra Facebook större och större, bara för att vinna henne tillbaka.
Oavsett hur sant den bilden beskriver Zuckerberg så var det en bra påminnelse om att feministiskt medvetande kan behövas ännu mer i nördkretsar än i samhället i övrigt. De manliga nördarna får inte glömma bort att det kan vara de själva som är skitstövlarna.
3 kommentarer:
Johanna Koljonen utsatte mig för ett sexuellt övergrepp för ett par år sedan. Hon tog på mig på ett sätt som jag inte samtyckt till innan och nu känner jag mig våldtagen.
Har trollen hittat ÄNDA HIT?
Har trollen också missat Johannas ihärdiga önskan att inte kalla sin berättelse för våldtäkt?
I alla fall: <3 till detta inlägg.
Skicka en kommentar