fredag, december 3

Julkalendern: Melodifestivalisering

Example

Jag missade årets tv-ögonblick. På kvällen den 19 september satt jag i en dagislokal på Reimersholme och kontrollräknade valsedlar medan Kristian Luuk frågade Jimmie Åkesson om han hade fått något att käka.

Det är en underlig första fråga.

Oavsett upplägg på SVT:s valvaka, oavsett om alla partiledare skulle behandlas lika, oavsett om Kristian Luuk bara medverkade i 14 minuter av totalt flera timmar. Jimmie Åkessons kosthållning har inte varit det intressanta sedan dess och borde inte heller då ha varit det.

Men allt måste göras populärt och inbjudande. Allt måste göras till en följetong, allt måste vara Melodifestivalen. Precis som med prinsessbröllopet måste varje droppe pressas ur en händelse, utan att den för den skull granskas på allvar. "Bröllopsklänningar vi minns" är en lika giltig vinkel på ett prinsessbröllop som "Alternativa statsskick där statschefens barn betalar sin egen vigsel". Allt måste vara trevligt.

Det är inte Kristian Luuks fel att SVT erbjöd honom att vara mysfarbror på valvakan, men han borde ha svarat: "Vadå, så när Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen så ska jag möta Jimmie Åkesson i dörren och typ fråga om han vill ha en macka? Nej tack."

Problemet var väl att SVT inte såg den situationen framför sig. De insåg inte att Sverigedemokraterna var på väg in i riksdagen. De var för upptagna med allt det andra. Det trevliga.

1 kommentar:

Erik sa...

Ja, det här var året det gick för långt. Tycker annars att Croneman är en av få som varit konsekvent (och sedvanligt raljant/briljant) i sin kritik och sitt uppmärksammande av fenomenet, innan det blev allmängods i och med melodifestivalen - förlåt valvakan, jag skrev fel på riktigt! - då.