onsdag, december 15

Julkalendern: Häxhouse

Example

Häxhouse är årets genre. Inte som i "den genre där det har gjorts bäst musik", men helt klart årets genrenamn. Årets genreföreteelse, årets genrehype.

Engelskans "witch house" har väl varit ett begrepp ett tag, för musik även kallad "drag", "screwgaze" och en massa annat. Musiken har inget med housemusik att göra, men beskrivningen var väl oemotståndligt att ge till bandet Salem. De har tagit namnet efter orten Salem i Massachusetts, där det på 1600-talet hölls häxrättegångar i ett hus som fortfarande står kvar.

Salem har hållit på ett tag, men det var först i år som begreppet "häxhouse" slog igenom i Sverige. Och vilket genomslag!

Kristofer Andersson gick den 5:e augusti på Throw Me Away igenom genrenamnets etablering. Han nämner där att häxhouse dagen efter ska användas i en tryckt dagstidning, det var Andres Lokko som tipsade om White Ring i SvD. En månad senare hamnar det i DN genom Fredrik Strage, i en text om nya genrer. Ytterligare en månad därefter har häxhousen nått till en skivrecension från TT Spektra. I oktober låter P3 Kultur en häxa recensera häxhouse. I november använder Andres Lokko häxhouse ironiskt.

Att just begreppet häxhouse blivit så spritt på svenska måste ha att göra med det vackra i ordet. Det hårda ljudet i "häx-" och det mjuka i "-house". Dessutom: allitterationen, som ju inte finns i engelskan "witch house", men däremot i "haunted house". Det är alltför sällan som musikgenrenamn översätts till svenska. Försökte någon få "grunge rock" att bli "smutsrock"? Man pratar väl inte ens om "matterock", utan nöjer sig med engelskans math rock.

Nu är häxhouse tydligen ute och man ska hellre välja andra genrenamn. Till exempel "rape gaze". Eller "ghoulish drone", som kanske var en bättre beskrivning av musiken redan från början.

Men det allra roligaste genrenamnet är "typografiband", efter den busiga ovanan att fylla bandnamnen med typografiska figurer. Det svåruttalade i oOoOO är inget mot †‡†, GR†LL GR†LL, ///▲▲▲\\\, PWIN ▲▲ TEAKS eller BL§§D ØU† (tidigare Blissed Out). "Bands who fell on the keyboard during recording with an additional pound when naming their band" som de har kallats.

Då låter ju häxhouse onekligen bättre.

Inga kommentarer: