lördag, december 4

Julkalendern: Jamiroquai

Det var oförutsägbara tider i år. Inte minst märktes det när Jamiroquai blev aktuell igen. 

Inte bara vid ett tillfälle blev nittiotalets acidjazziga pälsmössa oväntad nutidsförebild, utan minst TRE gånger. (Och om jag minns rätt så är tre exempel det beviskrav som gäller i ”Spanarna”, så ursäkta om den här luckan inte har ambitionsnivå högre än bara lite ovanför Jonas Hallberg.)

Först var det vid det visserligen inte helt oförutsägbara amerikanska statskuppsförsöket i januari. Jo visst, det var tydligen en överraskning för underrättelsetjänsterna och polisstyrkorna att knasbollarna faktiskt tänkte storma Capitolium. Och därför kunde de lyckas. Mitt ibland dem stod en ansiktsmålad, barbröstad pälsmösseman: the Qanon Shaman. Jacob Chansley (som fick tre års fängelse) var så lik Jamiroquai-sångaren att Jay Kay fick gå ut och dementera att det var han.

Sedan - helt väntat - blev det Melodifestival och Danny Saucedo dansade bland covidklaustrofobiska kartongväggar som rörde på sig, så att det blev som videon till "Virtual Insanity".

Och - mest närliggande Jamiroquai själv - visade Manchester-bandet Secret Night Gang med sin "Journey" att det 2021 går att göra musik som låter som Jamiroquai och ändå vara hipp. 

Ska jag dra till med ett fjärde exempel är det väl att ganska många har anammat Jamiroquais kombination av att högljutt vilja rädda miljön men också köra sportbil.

Inga kommentarer: