onsdag, december 22

Julkalendern: Veckan skiva

I januari kom jag ju ut som en ovanlig typ av manlig medelålders vinylspelarägare, nämligen en som köper FÖR FÅ skivor. Så jag kom fram till att jag skulle köpa minst en skiva i veckan under hela året. (Don't call it a nyårslöfte.)

Det gick väldigt bra. En vecka återstår och jag har inte bara köpt 51 skivor, det har även blivit ganska många bonusar, men framför allt har det varit ett jämnt utfördelat skivköpande.

Jag har i första hand försökt stödja mina lokala handlare, vilket inte är svårt med Pet Sounds och An Ideal for Living precis runt hörnet hemifrån. Vilken absurd lyx att ha dem så nära! Och de är inte långt bort för alla er andra i Stockholm - kom ihåg att gynna dem. Bara en enda #veckansskiva blev det från Mickes i Hornstull. Men jag har även köpt från Myrorna och loppisar (gjorde fynd i Vadstena, avstod i Bräcke) - och beställt svindyrt från Discogshandlare i typ Nederländerna.

Mest har jag köpt vinyl, men några CD. Mest gammal och begagnad vinyl, men även en del ny, vilket ibland innebär lite onödigt plojigt färgad vinyl. Å andra sidan har själva innehållet varit fint, bland annat några kandidater till årets album, om jag nu hade tänkt utse det (vilket jag inte tänkt), som Saint Etiennes "I've Been Trying to Tell You" och "Promises" av Floating Points, Pharoah Sanders och London Symphony Orchestra. (Och Frida Hyvönens vackra album.) Medan andra av årets album för att ägas fysiskt tydligen hade krävt mer kvickhet och tålamod genom beställning från Storbritannien, som Emma-Jean Thackrays "Yellow" eller Helado Negros "Far In".

Men att få hemskickat från Storbritannien är inte helt lätt. Det är Brexit och vinylpressarkris samtidigt, så Alexis Taylors "Silence" som jag förbeställde i somras har ännu inte anlänt. "Hey, I ordered 'Silence' but don't take me literally" är ett skämt jag filar på att skicka till Taylors kundservice.

Jag halkade också in i ett delprojekt, månadens Martyn, där jag köpt ett album med John Martyn. Ett år senare har jag nu de viktigaste delarna av hans diskografi, men får väl fortsätta in i nästa år för att täcka till ytterligare luckor. Bland allt det andra begagnade har det mest blivit favoriter, trotjänare som lyssnats på från CD, i mp3 och på Spotify, men som nu också får stå i en skivhylla.

Det är å andra sidan lite trist att gå hem med en skiva och redan kunna den utan och innan. Därför tänker jag nästa år ha som projekt att varje månad köpa en skiva som jag inte hört, eller kanske på sin höjd ett eller två spår. Och så lära känna den skivan lite. Vad vore en bra hashtag? #månadensmusik kanske?

Inga kommentarer: