söndag, april 3

California: Brautigan

Biblioteket längst ner i Kulturhuset vi Stockholm har sedan en tid tillbaka skippat den vanliga klassifikationssystemet (Hce, He etc). I stället finns skyltar med genreindelningar, som "QUEER" och "KLASSIKER".

Det kändes inte helt bekvämt, men för att låna Richard Brautigans "Trout Fishing in America" fick jag gå till hyllan märkt "KULT". Jag vill inte vara en person som gillar "kultiga" saker. Tyvärr blev den där hyllskylten en påminnelse om att det är precis en sådan person jag är. En kultkille. En kultare. Kultis.

I Brautigans roman "The Abortion" (1971) är huvudpersonen föreståndare för ett bibliotek dit människor kommer med böcker de skrivit. Det är precis som på Kulturhuset ett bibliotek med en friare syn på hur böcker ska sorteras. Författaren får helt enkelt ställa boken i den hylla som känns mest passande. "Growing Flowers by Candlelight in Hotel Rooms" hamnar därför mitt emellan en bok om indianer (pro) och en illustrerad pamflett, väldigt vänligt inställt till jordgubbssylt. "It doesn't make any difference where a book is placed because nobody ever checks them out and nobody ever comes here to read them. This is not that kind of library. This is another kind of library." som det står.

"Trout Fishing in America", Brautigans mest kända bok, är en samling löst sammanhållna noveller, varav några faktiskt handlar om att fiska öring. Den skrevs 1961 men gavs ut 1967, rakt in i hippieeran. Även om han bodde i San Francisco och såg ut som David Crosby så var Brautigan ingen hippie, men bokens absurda ton och lågmälda satir passade perfekt in i tidsandan.

Att Brautigan senare har blivit allt mer bortglömd har bara stärkt kulten, särskilt kring "Trout Fishing". I boken används titeln bland annat som tilltalsnamn på personer, t.ex. inleds brev med "Dear Trout Fishing in America". Numera finns det därför människor som heter Trout Fishing in America, både barn som blivit döpta till det och vuxna som har bytt namn. Tänk på det nästa gång du tycker det är fånigt med någon som heter Arwen eller Mio.

Så okej, om jag hade fått ställa "Trout Fishing in America" i den hylla som känns bäst så hade jag också valt den märkt "KULT". Jag önskar att den kunde få sällskap av en pamflett om jordgubbssylt.

Inga kommentarer: