tisdag, april 12

California: Just nu

ExampleExampleExample

Det har varit mycket kaliforniskt sjuttiotalsmusik här (och en hel del nittiotal). Som om det inte görs någon pop där nu. Eller som om jag inte lyssnar på den.

Men det gör det ju. Och det gör jag ju. Bara det att jag inte har full koll på vilka av alla amerikaner som är från östkusten och vilka som är från västkusten. Real Estate...? Nej just det, New Jersey. Millionyoung? Jaha, Florida. Dirty Beaches? Jaså, Kanada?

När jag har tänkt efter så har jag sett att det ett par olika kaliforniska grupperingar:

Först hela Odd Future-gänget, med Tyler the Creator och Earl Sweatshirt och den sjungande, lite äldre, Eagles-samplande Frank Ocean. Ni har väl laddat ner hans "Nostalgia, Ultra" som han ger bort gratis?

Sedan finns en tydlig sextiotalsvåg, med t.ex. Best Coast, Stone Darling och Dum Dum Girls i Los Angeles och Sonny & the Sunsets i San Francisco. De storprickiga klänningarna finns ju även i Brooklyn, så det är inte nåt typiskt västskusten.

Afrodoftande band är inte heller någon unikt kalifornisk företeelse, men i Los Angeles finns t.ex. Fool's Gold och Rainbow Arabia. De var med när P3 Pop gjorde ett L.A.-special för ett tag sedan. Mer afroaktigt kan man höra hos Dirty Gold (San Diego) och åtminstone delvis från Dominant Legs (S.F.).

Utanför grupperingar finns Kip Boardman, som precis har släppt en ny skiva, tyvärr verkade den inte så bra efter en första genomlyssning. Raphael Saadiq är från Oakland, Evan Voytas är från Los Angeles. Och därifrån, eller mer specifikt från Beverly Hills, kommer också Ariel Pink.

Vilka kaliforniska nutidsmusiker har jag glömt eller missat?

4 kommentarer:

Unknown sa...

Flying Lotus

Per sa...

Wavves, men han är väl ihop med Best Coast-tjejen så han är med by default ändå.

Annars saknar jag Ganglians från Sacramento. Nästan lika bra som Real Estate.

Och Little Wings/Kyle Fields från San Luis Obisbo, även om han inte är så aktiv nuförtiden.

Lycka till med resan, låter som en dröm. Bilade själv några dagar längs norra delen av Oregons kust Har ni tid kan jag varmt rekommendera att fortsätta norrut

Nick Shay sa...

Jon Brion brukar spela regelbundet på Largo at the Coronet. Vet inte om ni är i LA på lördag, men då spelar han (kommande veckan uppträder även Sarah Silverman, Grant Lee Phillips och Larry Davids manager, alla för under 30 dollars - varför bor man i Stockholm?).

http://largo.laughstub.com/index.cfm

Jon Brion har gjort en fix remix av Of Montreals First Time High:

http://open.spotify.com/track/3Vf9F0elqCwsDgy0a9JRer

Räknas det som samtida kalifornika? Kanske. I annat fall är det en bra låt.

Nicholas sa...

Yo. Så himla mycket bra rap från Kalifornien just nu. J Stalin, The Pack (i synnerhet Lil B:s och Young L:s sologrejer), Roach Gigz, tjejduon Pink Dollaz, Husalah, The Jacka, NHT Boyz, med mera med mera. Jag är ingen expert men kolla in bayonnaise.wordpress.com, en svensk mp3-blogg helt specialiserad på Bay Area.