fredag, april 26

Bruce: "Born in the USA"

Jag var sju och ett halvt och frågade pappa vad det engelska ordet "baaaarn" betydde.

- Lada, svarade han.

Jag nöjde mig med det och jag undrade varför han Bruce sjöng om en lada som stod i USA. Var deras lador annorlunda från Sveriges faluröda?

Det här var alltså 1985, Springsteen spelade på Ullevi och "Born in the USA" var ÖVERALLT.

Det var den länge och är nu en av de mest sönderspelade låtarna. Den är uppe där med "It's Raining Men", "I'm So Excited", "Yesterday" och "Common People".

Man behöver vara en mästare i mindfulness för att lyssna på den i stunden, utan att tyngas ner av alla gånger man hört den. Den som vill göra ett försök och samtidigt slippa den fruktansvärda synthslingan kan alltid vända sig till demoversionen, med delvis annan text och melodi.

"Born in the USA" är inte bara utsliten, den är även en av rockhistoriens oftast missuppfattade låtar. De som inte orkar lyssna på verserna tolkar refrängen som en brölande nationalism. Bland dem fanns folk i Reagans presidentkampanj 1984. Därför är det så effektivt när José Gonzalez spelade "Born in the USA" utan att sjunga just de orden.

Att han missuppfattades hindrade inte Bruce från att 28 år senare spela in ännu en låt med ironisk refräng: "We Take Care of Our Own". I räddningsarbetet efter stormen Katrina tyckte Springsteen att det var precis det som USA inte gjorde. Den här gången lyssnade republikanerna däremot på hela texten.

PS: Neil Young och Crazy Horse spelade "Born in the USA" live tidigare i år, se kackig Youtube-version här.

Inga kommentarer: