lördag, april 27

Bruce: "If I Should Fall Behind"Springsteen är inte bara en rockare och trubadur, han är även hitmakare. Om han vill kan han sätta sig ner och skriva en topplistelåt. När skivbolaget inte hörde några singlar till det första albumet gick han hem och återvände med "For You" och "Spirit in the Night".

Andra dängor gav han bort. Patti Smith fick behålla samarbetet "Because the Night", till Pointer Sisters gav han "Fire" och Donna Summer fick "Protection".

En låt han borde ha gett bort direkt är "If I Should Fall Behind". I en Sonicartikel 2005 kallade Markus Larsson "If I Should Fall Behind" en av höjdpunkterna i Springsteens ojämna nittiotal. Den hade till och med kunnat vara en av höjdpunkterna i hela karriären, men tyvärr är arrangemanget och produktionen så trista. Efter första versen kommer en synthorgel in och lägger sig som en matta. Som lök på laxen blir det även mandolin.

"If I Should Fall Behind" gömdes undan, som fjärde spåret på "Lucky Town" och tredje singeln därifrån.

Som tur är tillåts självklart inget Springsteen gör försvinna mellan springorna. "If I Should Fall Behind" har plockats upp av många andra artister, bland andra Linda Ronstadt, Faith Hill, Paul Carrack och Television Personalities. Men den bästa version jag hört är Dions doowop-tolkning från 2000, som ni kan lyssna på här uppe.

Inga kommentarer: