fredag, april 26

Bruce: Bilar

Det är en evig fråga. Kan man känna sig som ett komplett Bruce-fan när man inte har körkort? Jag tror att Andres Lokko i sin Springsteen-intervju i Pop 1998 menade att man kunde det. Men han såg å andra sidan sin första konsert med Springsteen som fjortonåring, innan han ens fick köra moped.

Få rockartister efter Chuck Berry har sjungit så mycket om bilar och bilkörning som Bruce Springsteen: "Born to Run", "Thunder Road", "Cadillac Ranch", "Pink Cadillac", "State Trooper", "Nebraska", "Open All Night", "Stolen Car", "Used Car", "Drive All Night", "Highway Patrolman", "Working on the Highway", "Car Wash"...

När han under samma period skrev två låtar om att bygga sin egen racerbil - "Racing in the Street" och "The Promise" - insåg till och med Bruce att det blev för mycket. Bara en av dem hamnade på "Darkness on the Edge of Town".

Bilen är en så sliten symbol i rockmusik att den gått varvet runt och blivit en metasymbol. Den egna bilen som symbol för framgång. Bilen som flyktmedel, både för allmänt rastlösa ungdomar som vill åka till Greasy Lake och för pedofiler som vill åka till Wyoming och döda alla på vägen.

Med bilen kan man ta sig var som helst, med det självklara villkoret att det varsomhelst:et ligger på det amerikanska fastlandet. Vill man upptäcka resten av världen är bilen rätt oanvändbar, men varför skulle man vilja det?

En bil för Bruce är dessutom självklart USA-tillverkad. Förutom i "Ain't Got You" när den tjusiga bilen är utländsk och i "57 Channels (And Nothin' On)" där den uttryckligen är japansk, med andra ord lika mycket skräp som satellit-tv.

Springsteen har även tagit sitt ansvar och skrivit en sedelärande historia om en bilolycka, "Wreck on the Highway" (från "The River"). Huvudpersonen kör hem från jobbet, kommer till en singelolycka, ser blod och glas överallt, en man är skadad, ambulansen kommer, huvudpersonen föreställer sig att en fru eller flickvän får ett dödsbud, åker så hem och kramar sin käresta.

Man väntar på en femte vers, men den kommer aldrig. Inte Bruce mest originella berättelse. Bilar är ju ändå roligare när det handlar om att köra dem. "So Mary, climb in! It's a town full of losers and I'm pulling out of here to win!"

Men jag får väl börja med att ta bussen till körskolan.

Inga kommentarer: