onsdag, december 21

Julkalendern: Skuldkrisen

Alla som varit i Grekland vet att armeringsjärn sticker upp ur taken för att husen då inte klassas som färdigbyggda och undgår fastighetsskatt. Det är en grekisk klassiker, i nivå med tzatziki. Jag läste om det senast i Jeffrey Eugenides "The Marriage Plot", en roman som visserligen utspelas 1982, men är skriven nyss. Att armeringsjärnen nämns är ett tydligt tecken på det.

Grekerna har den senaste tiden varit de slösaktiga slagpåsarna i Europa, även om Italien klivit in på slutet och tagit lite av skiten.

En vän hade tröttnat på allt fikabordklagande om grekiskt slöseri. Han bestämde sig för att hitta på en överdriven myt om en tokig och dyr regel som grekerna hittat på och vilka absurda bieffekter den fått. Förhoppningen var att den skulle slå an rätt strängar och spridas vidare som ringar på Adriatiska havet, en modern klintbergare.

Så långt har vi kommit i år. Den främsta stereotypen om greker är inte längre att de slår sönder tallrikar, dansar som Anthony Quinn och äter vitlök - det är att de har tokiga och dyra regler som får absurda bieffekter. Armeringsjärnen ur taken har gått förbi tzatzikin.

Tänker jag berätta vilken myt det var som min vän hittat på och skulle sprida? Nej nej, det får ni lista ut själva när ni den når ert fikabord.

Inga kommentarer: