lördag, december 10

Julkalendern: Unknown Mortal Orchestra

Example

Ikväll ska jag se Paul McCartney i Globen. Det är ju ett tag sedan han var sixty-four och rösten är kanske inte som den brukade, men annars verkar han vara i god form. Någon gång vill jag ändå ha sett min favorit-Beatle. Då menar jag inte som person, men som musikskapare och som inspiratör.

I år har jag hört arvet från McCartney i framför allt Unknown Mortal Orchestra. De spelar precis den sorts knaspop som McCartney tog sig rätten att spela på sina soloalbum (alltså utan Wings). Med den skillnaden att UMO varken klämmer in pianoballader eller medleylåtar på sin debut.

På samma sätt som McCartney solo låter UMO avsiktligt lo-fi. Jag kan tänka mig att de har jobbat länge på att få till exakt det där trumljudet i "Jello and Juggernauts" eller exakt de där effekterna på sången i "Thought Ballune". Jämför förresten med sången i "Coming Up".

Musik i det här gränslandet mellan släpphänthet och perfektionism är svår att tidsbestämma. Det är också omslaget till albumet. Jag trodde första att det glänsande huset var skapat med dator. Men nej, i centrala Kroatien står faktiskt den här futuristiska byggnaden, från den tid när framtiden var något att ha, det vill säga sextio- och sjuttiotalen.

Huset är en av många fantastiska jugoslaviska "spomeniks", minnesmärken över andra världskriget. Här finns ännu fler av dem avbildade. Gott så, då finns omslag till ett tjugotal ytterligare album av Unknown Mortal Orchestra.

Monumenten är nu i olika stadier av förfall, som kvarlämningar av mycket äldre civilisationer än Titos Jugoslavien. Man bara väntar på att det ur buskarna ska kika upp en hob. Eller någon annan som var ung för länge, länge sedan. Som Paul McCartney.

Inga kommentarer: