tisdag, december 20

Julkalendern: Orimmat

Example

För er som sitter så här några dar före doppareda'n och funderar på julklappsrimmen: sluta.

Årets mest uppseendeväckande poprim var nämligen inte det i Paul Simons "Questions for the Angels", när han lade "railway station" mot "destination". Alltså precis som i öppningsraderna till "Homeward Bound".

Ibland lönar det sig faktiskt mer att skippa rimmen, till och med de enkla. Eller snarare: framför allt de enkla.

En som visade det i år var Veronica Maggio. Hennes gigantiska hit "Jag kommer" börjar så här:

Natten är ung och jag ligger vaken / Jag är "Lucy in the sky", jag är högt över molnen

"Molnen"? Jag vet inte hur många gånger jag har sjungit "högt över taken" där på slutet. Det hade funkat i texen och hade varit ett riktigt rim. Men också ett förväntat rim, ett som bara flyter förbi. Genom att Veronica Maggio och Christian Walz lade ett skevare ord där fick oss att rycka till.

På så sätt använder "Jag kommer" samma effekt som den oväntat orimmade "De sista ljuva åren", som ju med sin förvirrande ickerim gjorde det svårare att tröttna. Skillnaden är att Lasse Stefanz bara belönades med många veckor på Svensktoppen, medan Maggio och Walz igår nominerades till flera Grammisar. De kan få pris för både årets låt och årets textförfattare. Så kan det gå när man struntar i att rimma.

Inga kommentarer: