tisdag, december 11

Julkalendern: El Perro Del Mar

Det hade talats läääääänge om El Perro Del Mars nya album. Redan sommaren 2011 meddelades att det spelades in tillsammans med Rasmus Hägg. Titeln skulle bli "Pale Fire", antagligen efter Nabokovs roman, som i sin tur lånat uttrycket från Shakespeare. Det är ju ett passande uttryck att låna, eftersom det handlar just om inspiration. Den bleka lågan är det ljus månen har stulit från solen.

Under väntan på "Pale Fire" kom några livstecknen, låtarna "What Did You Expect?" och "Innocence Is Sense". De pekade ut en betydligt mer experimentell riktning.

När albumet till slut släpptes var de två inte med. Det visade det sig att Sarah Assbring visserligen har fortsatt att utveckla sin ljudbild, ännu mer mot ett elektroniskt nittiotal, basigare och dubbigare, men ändå inte lämnat popsångsstrukturerna. Och det blev jag glad för, för få svenska låtskrivare uppdaterar den klassiska popsången lika väl.

Bara sångtitlarna! "Hold Off the Dawn", "Love Confusion", "To the Beat of a Dying World". Och så "Walk On By" och "Love In Vain". Tidigare använda, precis som albumnamnet, men omvandlade till något helt eget.

Jag blev också glad att läsa att Sarah Assbring privat inte är i det uppgivna läget som "Walk On By" och "Love In Vain" berättar om, med kärleken som en förkastad möjlighet. På andra sidan årsskiftet får hon barn och vi säger lycka till och tack för "Pale Fire", årets svenska album.

Inga kommentarer: