lördag, december 29

Professor Plommon mördad

Tomten hade med sig Cluedo till ett av släktens barn. Eller rättare sagt, Cluedo Reinvention, som den nya utgåvan heter.

För nu är det inte längre överste Senap, professor Plommon eller fröken Röd som har dödat någon med rörtången i biljardrummet eller biblioteket.

Nu är det Kassandra Scharlakan med hanteln i spaavdelningen. Eller med prisstatyetten i hemmabiografen.

Det som oroar mig med det här är inte att det sker en utveckling. Det som oroar mig är att jag själv ska behöva stå med ett ben på vardera sidan av förändringen. Att släktens unga ska behöva tro att på min tid, när jag var barn, då strövade överstar, pastorer och lila professorer fritt på stadens gator. Då låg blyrör tillgängliga. Då kallades ogifta kvinnor för "fröken". Då hade vart och vartannat hem en danssalong eller ett biljardrum, som hemma hos byrådirektör HK Bergdahl i "Karl-Bertil Jonssons julafton". Maghognyport och husa, det var min barndoms värld.

Jag hade naturligtvis kunnat förhindra att de unga fick den bilden genom att inte påpeka det här med att professorn och biljardrummet hade blivit utbytta. Men fet chans för det.

Däremot undanhöll jag att jag under en kort period av mitt yrkesliv hade titeln byrådirektör. Utan husa.

Inga kommentarer: