torsdag, december 20

Julkalendern: "Girls"

Den ena är networksitcom och den andra är HBO-dramakomedi, men det går inte att låta bli jämförelsen mellan "New Girl" och "Girls. Inte bara för de snarlika namnen.

"Girls" inleds med att Hannah (Lena Dunham, även manus och regi) får en kalldusch: hennes föräldrar drar tillbaka sitt ekonomiska bistånd. "New Girl" inleds med att Jess (Zoey Deschanel, även signaturmelodi) får en kalldusch: hon kommer på sin otrogne pojkvän.

Hannah måste nu på allvar ta itu med sina författarplaner. Jess måste flytta in i en lägenhet med tre killar. De bor på varsin kust, Hannah i Brooklyn och Jess i Los Angeles, men det är ändå samma frågor: kärleksförhållanden är svåra, vänskapsförhållanden också, särskilt med gamla vänner.

Skillnaden är att "New Girl" skildrar det här genom knas medan
"Girls" tvärtom gör upplägg och sedan avstår från att smasha. Man vet inte var man har "Girls". Shoshanna (Zosia Mamet, dotter till David Mamet och Maggie Walsh!) berättar att hon ska gå på nätdejt, men inget knasigt händer, vi får faktiskt inte ens se om det händer något alls. Jorma Taccones rollfigur från avsnitt tre dök aldrig upp igen, men verkar återkomma i andra säsongen.

Ett vanligt "New Girl"-avsnitt går ut på att Jess gör något trots att killarna har sagt åt henne att INTE göra det, men hon vill bevisa att alla människor är goda innerst inne. Först går det åt skogen men sedan visar det sig att det går bra ändå, för alla människor är ju faktiskt goda.

Ett vanligt "Girls"-avsnitt går ut på att Hannah ställs inför val om hur man lyckas som författare. Ska hon fortsätta med sin egen stil och skriva om sig själv eller ska hon ta råd från sin kompis expojkväns praktarsel till polare och skriva om DÖDEN? Givetvis rafsar hon ihop en ny novell om DÖDEN på väg till en uppläsning. Det blir fiasko.

Det är de här skillnaderna som gör att "New Girl" i sina bästa stunder ett helt okej tidsfördriv, medan "Girls" var årets bästa tv. Bara tio avsnitt var alldeles för lite. Den 13 januari börjar säsong två.

Inga kommentarer: