söndag, november 27

2 x McCartney

Example

Paul McCartney är min favorit-Beatle just nu. Okej, ni hade inte frågat, men nu fick ni veta det ändå.

Jag har börjat gräva i Pauls post-Beatlesproduktion igen. Mest för att Bumrocks la upp några låtar. Så den som slaviskt följt Bumrocks det senaste året har hört de här förut, men whatever.

Den förlängda tolvtumsversionen av ”Goodnight Tonight” med The Wings borde få avsluta kvällen på alla dansgolv i stan. Inte för att jag någonsin besöker stans dansgolv, så de får väl spela vad de vill och jag kan fortsätta lyssna på ”Goodnight Tonight” hemma och i mina lurar.

”Goodnight Tonight” släpptes bara som singel, men är bonusspår på CD-utgåvan av ”McCartney II”. På sitt första soloalbum efter att Wings splittrats tog Paul fram syntarna. ”Front Parlour” låter som Pluxus, ”Check My Machine” har en underligt sväng och ”Temporary Secretary”... ja, den har ett riktigt, riktigt underligt sväng. Plus en härligt larvig McCartney-text. Man påminns att det här är mannen som skrev ”Paperback Writer”, en låt som varken mer eller mindre handlar om att vilja skriva kiosklitteratur.

Man påminns också om att McCartney var den experimentelle Beatlen. All Music berömmer i sin recension Pauls äventyrslusta men sågar ”McCartney II” längs fotknölarna. De tycker att ”Temporary Secretary” är kass: ”McCartney spits out ridiculous lyrics with a self-consciously atonal melody over gurgling synths”. För mig låter det som receptet på en bra låt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart Jonas! Då vet jag åtminstone två som inser att Macca hade en mindre peak kring 1979. McCartney II är experimentell folktronica sådär 20 år före Twisted Nerve. Kolla snabbt som tanken upp baksidan till fantastiska Coming Up – Lunch Box/Odd Socks och givetvis elektronikaschabraket Secret Friend. Om du kan och vågar så bör du även ladda ner videon till Goodnight Tonight. Fast varning utfärdas – den kan få rätt garvade McCartney-devoter att få pinsamhetsryckningar i knäna. Om Coming Up är tounge-in-cheek är Goodnight Tonight marijuanaflamsig Casablanca-kitch med Laurence Jubers fakemustasch som lök på laxen.

Jonas sa...

Schabrak är precis rätt ord för "Secret Friend". Hade tänkt lägga upp den, men den är ju nio minuter lång eller nåt.

Urologen sa...

Själv är jag grymt inne på "Ebony and ivory". Det är en fin låt.

Anonym sa...

Nån som hört föregångaren Back To The Egg? Som allmusic.com skriver:

"On the basis of Back to the Egg, it's no wonder that McCartney returned to solo recordings after its relative failure."

Fast John Lennon är ändå bäst. Lyssna in de nya remastrade/remixade skivorna för att höra hur det skulle ha låtit från början.

Power To The People!!
/Peter