onsdag, december 10

Julkalendern: "DJ 50 spänn"Även om mitt enskilt bästa podcastögonblick i år var när Thaiboy Digital förklarade för Jenny Seth hur man boppar ("go low with dem knees"), och även om "Skaparna" har bjudit på en hel del lysande intervjuer, så har den bästa sammanlagda produktionen från en svensk podcast i mitt tycke varit "DJ 50 Spänn".

Tommie Jönsson bjuder varje gång in en gäst som ska köpa fem vinylskivor för max tio kronor styck, varav en ska vara slumpmässigt köpt med stängda ögon. Det ger upphov till en hel del underlig musik att lyssna på och prata om.

Men: när "DJ 50 Spänn" är som bäst handlar det inte om skivor som är mer "roliga" (med betoning på citationstecknen) än bra. Det är som bäst när det ur tiokronorsbacken har fiskats upp något som leder till bra samtal om en viss artist, en viss genre, en viss era, ett visst instrument. För det blir nästan undantagslöst intressanta samtal, Tommie Jönsson är skicklig.

Samlat bildar "Dj 50 Spänn" en alternativ pophistoria. Den är inte sorterad alfabetiskt, kronologiskt eller efter genre. Den är som en riktigt bra tiokronorsback: ömsom guld, ömsom skräp, men alltid ett löfte om att den som fortsätter bläddra kan hitta något som alla andra missat.

Inga kommentarer: