fredag, december 12

Julkalendern: CoversJag har försökt sätta ihop en spellista med årets bästa covers. Det gick så där.

Flera artister har under 2014 visserligen gjort versioner av låtar som jag älskar i original: Womack & Womacks "MPB", Monkees "Porpoise Song", Kaahs "Innan du går", William Onyeabors "Atomic Bomb", Olle Adolphssons "Nu har jag fått den jag vill ha", Neil Youngs "On the Beach"... Och Caribous "Can't Do Without You" från i somras finns redan i andra inspelningar.

Men för att få ihop så många låtar att det kunde kännas som en Spotify-lista fick jag även ta med onödigt ursprungstrogna covers, som New Mendicants "By the Time it Gets Dark" och the Revelations "It's a Thin Line Between Love and Hate"

Det är ju dessutom lite underligt att ha med så pass många låtar från en och samma skiva, Arthur Russell-hyllningen "Master Mix". I slutändan gick det inte att undvika, den innehåller för många fantastiska versioner av fantastiska låtar. Däribland José González träblåsiga "This Is How We Walk on the Moon", som nog är årets näst bästa cover.

Bäst tror jag däremot är Todd Terjes och Bryan Ferrys "Johnny & Mary". De tog Robert Palmers synthlåt från 1984 och sakta ner den till mer än hälften, med tydlig "Chariots of Fire"-vibb. Först tyckte jag att det sumpade hela det attraktiva med originallåten, motsättningen mellan det energiska tempot och den uppgivna situation som skildras i texten. Men Ferrys röst gjorde att jag fortsatte lyssna och nu känns det helt självklart.

Här är listan jag fick ihop: Extra allt covers 2014. Jag har gjort den öppen för tillägg, så om ni har exempel på bra covers - släng in dem!

Inga kommentarer: