måndag, december 22

Julkalendern: "The Goldfinch"Kanske är det omöjligt att utnämna Donna Tartts "The Goldfinch" till årets bok. Den släpptes ju redan i slutet av 2013. Men jag kände ingen som läste den då.

Under 2014 däremot, då känner jag nästan ingen som INTE läst den. (Till och med årets julvärd Marcie har tagit sig an tegelstenen.)

En del klagade på att boken var för lång, men när den var slut tyckte jag snarare att det var jobbigt. Kanske för att jag hade borrat in mig ganska långt in i Theos huvud, eller rättare sagt hade Donna Tartt lyckats borra sig in lång i mitt. Eller så var det bara att de sista sidorna ju var de allra sämsta, på-näsan-skrivande.

Allt annat däremot... Och särskilt inledningen. "Things would have turned out better if she had lived" är troligen den allra bästa inledningsmeningen någonsin i ett andrakapitel.

PS: För övrigt: är det ett tecken i tiden att inte heller de andra mest omtalade böcker 2014 var från i år? John Williams "Stoner" är nästan fyrtio år gammal, Paula Fox "Desperate Characters" nästan trettiofem. Och till och med Lena Anderssons "Utan personligt ansvar" är ju en fortsättning från förra året.

PS 2: Den bästa bok jag läste i år som faktiskt kom ut i år var nog Lorrie Moores "Bark". Bland svenska böcker gillade jag Kristofer Ahlströms "Ett liv för lite", Majgull Axelssons "Jag heter inte Miriam" och Tove Folkessons "Kalmars jägarinnor".

Inga kommentarer: