tisdag, december 20

Gradvall


Tänkte inte att jag skulle skriva om det här men jag kan faktiskt inte hålla mig från att riskera att någon har missat det faktum att populärkulturjournalismens fanbärare, Jan Gradvall har en hemsida där han samlar sina texter. Nya som gamla. Riktigt generöst blir det när han erbjuder hela boken "Artiklar Intervjuer Essäer 1981 - 1994" för nedladdning. Bra där Gradvall !

I utkastet till detta inlägg försökte jag mig på att sammanfatta Jan Gradvalls position och gärning i populärkulturens tjänst. Men det blev bara svulstigt och krystat. Så jag skiter i det och nöjer mig med att konstatera att Jan är god smak personifierad.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Påminner inte Gradvall lite om Jonas? Och då tänker jag inte bara på brillorna och….okej, jag kommer inte gå längre här. Dessutom lyser båda killarna av samma ”Say it loud – I’m a nerd and I’m proud-approach” (alltför väl medvetna om att den gamla nörden är den nya hjälten).
Artiklar, intervjuer och essäer har om ni frågar mig inte riktigt mått lika bra av att åldras som bokens författare. Snarare är det intressant att läsa den ur ett historiskt perspektiv, hur svensk nöjesjournalistik (inte?) utvecklats på nästan 30 år. Boken brukar annars alltid finnas med på Hedengrens rea, och kostar då runt 40 kronor.

Anonym sa...

Gradvall är en institution i sig bland Sveriges självutnämnda kulturantropologer. Dessutom går det inte att tycka riktigt illa om en kille vars huvud är lika stort som hans bål. Jonas är inte riktigt Janne än - han saknar wiggerpoäng. Några lyriska artiklar om sydstatsgangsta och B-more club samt en handfull von oben-krönikor om den svarte mannens strävan i västvärlden så kan vi börja snacka.

Jonas sa...

"Jonas är inte riktigt Janne än - han saknar wiggerpoäng". Du, det saknas nog en hel del annat också...

Anonym sa...

Ja, ett större huvud då, som sagt. Lustgas? Dessutom - förmågan att sortera in allsköns bra 70-talspop under den suspekta vinjetten "Mainstream". Du vet bättre - än så länge. Vem vet vad lustgasen kommer att g-g-g-g-göra med d-dig?

Anonym sa...

Jag är villig att vänta med mitt utlåtande ang. huruvida Jonas är Jan till efter julmaten gjort sitt. 10 kg och Kayne på listans topp och du är officiell Gradvallare.

Jonas sa...

Den som väntar på att Kanye ska dyka upp i Extra allts julkalender får sätta all sitt hopp till Adrian. Om vi inte får Gradvall att gästskriva alltså.

Adrian sa...

Och Adrian kan meddela att någon Kanye skall man inte hoppas allt för mycket på. Iallafall inte ur musikalisk synvinkel, möjligen från kulturell.

Anonym sa...

Fast det finns en likhet mellan Jaz och Grållan som ni missat. Grållans son heter Roy. Som bekant heter ju även Jaz Jack Russel-terrier Roy. Konspiration eller sammanträffande?

*ringer Oliver Stone*

Jonas sa...

Fan va lite ni har att göra hos dig idag, "Nick". Sitta och ljuga om att jag har hund, va' lågt. Kom och drick öl på Pet Sounds bar istället för att sitta där och kosta skattepengar.

Anonym sa...

Lustigt Jaz, jag skulle just föreslå att du tar ditt pick och pack och dyker upp på Gondolen vid halv åtta för att försvara ditt icke-Grållanskap för mig och Nick Tjej. I så fall skulle du samtidigt kunna få ett litet audiojulkort - två flugor i en smäll, som vi säger

Anonym sa...

...som medverkade till att studion fick stänga igen för att oväsendet störde Jannes nattsömn eller kanske störde det honom när han försökte lyssna på Norah Jones i sina nya Bang&Olufsen-lurar.

/Tobbe

Jonas sa...

Ja, det är viktigt att komma ihåg att på samma sätt som Ebba breakade Paris Hilton så var Gradvall en del i att Norah Jones breakades i Sverige.

Anonym sa...

Ebba kanske kan spela Ignatius O´reilly. Skulle passa.

/Tobbe

Jonas sa...

Nu har du kommenterat fel inlägg, Tobbe. Men whatever. Ebba skulle nog se bra ut i den där kepsen. Och mer korvvagnen.