fredag, december 2

Julkalendern: Bloggar

2005 var så klart året då bloggarnas slog igenom stort.

Det var året då vi fick chansen att läsa rapporter flera gånger i timmen om vad Ebba von Sydow tänkte ha på sig för kläder på kvällen, vad Fredrik Virtanen gjorde på Hultsfreds backstageområde, vem Viggo Cavling ätit lunch med, om Anna Hellsten skadat sina ögon med smink på sistone, om Carl Reinholdtzon Belfrage varit på besök hos sin flickvän Margret Atladottir i Malmö senaste helgen och så vilka mail Ebba von Sydow fått senaste kvarten.

Att bloggen skulle vara en enkel chans för den stora allmänheten att komma till tals på nätet har jag inte märkt. Mest för att den stora allmänheten oftast skriver ointressant babbel (för att hitta exempel, klicka slumpvis på några grejer på Bloggportalen) som man inte orkar följa tillräckligt länge för att börja känna något för dem. Och andra i den stora allmänheten skriver för sällan, som Bengt.

Därför har nio av tio bra svenska bloggar jag orkat följa skrivits av journalister. Å andra sidan har de flesta av de riktig usla bloggarna också varit journalister. Så en stor del av 2005 har gått åt till att filtrera bra bloggar från dåliga.

Förresten är vi väldigt stolta över att vi här på Extra allt under 2005 ALDRIG använt det fruktansvärda ordet ”bloggosfären”. Fan, där gjorde vi det.

4 kommentarer:

Adrian sa...

Men vad är vi för en blogg, Jonas ? Varken du eller jag är ju journalister. (du har i och för sig utbildningen) Skriver vi ointressant babbel ? Och om det är fallet vad säger det om de 55.000 besökarna vi har haft det senaste året ? Har de allesamman snedsurfat hit eller hittat oss genom att googla knulla ?

Jag vet med rätt stor säkerhet att jag skriver ointressnat babbel och det med stor stolthet och jag tänker definitivt fortsätta !

Booyakka

Jonas sa...

Vi är en av de där bloggarna av icke-journalister som är bra, Adrian. Det har du väl fattat.
Å andra sidan har vi fattat att de pyttesmå detaljerna i våra liv inte är intressanta för andra människor, så vi skriver inte om vad vi åt till lunch och ifall vi var bakfulla iförrgår.
Därför är inte ditt babbel ointressant, tycker i alla fall inte jag. Men jag är kanske fel person att uttala mig, så jag uppmuntrar till ytterligare kommentarer i ämnet från folk som inte känt Adrian i femton år.

Adrian sa...

Lunch: McDonalds
Bakisstatus: Ja, faktiskt lite (därav lunchvalet)
Sedan kan jag meddela att jag även har fått en ny telefon, en Sony ericsson. Den ser fin ut och nu laddar jag batterierena. Dessutom kan jag meddela att jag skall se ESG ikväll. Det blir också kul !

Anonym sa...

alltså... det där beror ju så mycket på. de där riktigt babbliga bloggarna är ofta rätt ointressanta. fast å andra sidan fyller de en helt annan funktion är journalist-proffstyckar-bloggarna. - åtminstone får jag intrycket av att många skriver för de närmast sörjande, eller för att fläka ut sig i total anonymitet. och på det sättet funkar ju bloggarna så som nätdagböckerna på typ lunarstorm och andra communitys gjort under en lång tid. folk läser dem för att hålla koll på sina bekanta, för att lära känna nya människor eller för att känna igen sig lite grann, de är inte på jakt efter nyheter eller några större litterära kvaliteter.
Extraallt kvalificerar sig däremot inte som "babbelblogg", tycker jag. dels är ni alldeles för ambitiösa, dels skriver ni alldeles för få juicy detaljer om era privatliv.