lördag, december 31

Summan av summeringarna

ExampleExampleExample

Alla som har tänkt lista årets bästa musik har väl gjort det vid det här laget, så det är läget att summera summeringarna.

Och, precis som Slowdive-Jocke och TT Spektra konstaterat, det råder stor konsensus i medier i mittfåran.

Åtminstone råder det enighet inom genrerna. De som gillar hiphop tycker att Three 6 Mafia, Juelz Santana och Kanye West var bäst, reggaemänniskor gillar ”Welcome to Jamrock”, de som gillar lugn musik älskar Vashti Bunyan och Antony & the Johnsons mest. M.I.A. och Magic Numbers dyker upp här och var. Svenska listor domineras av Tough Alliance, Embassy och Håkan Hellström.

Lemon-Red tycker att ”Stay Fly” med Three 6 Mafia var bästa låten, följd av LCD Soundsystems ”Tribulations” och ”Mic Check” med Juelz Santana. Listan, där man kan lyssna på varje låt, har han tvingats göra för listan i Village Voice, som dock inte verkar vara sammanställd än.

Pitchforks redaktion tycker att årets två bästa låtar var Extra allt-favoriterna Antony & the Johnsons ”Hope There’s Someone” och Amerie “1 Thing”.

En del Pitchforkkändisar får utse årets bästa också. Nepotismen flödar över: DFA-mannen James Murphy tyckte att DFA-bandet Black Dice var bäst, Devendra Banhart gillade Vashti Bunyan och Vashti Bunyan gillade Devendra Banhart.

Som bästa album har Pitchfork satt Sufjan Stevens och Kanye West. Även Jan Gradvall säger att Kanye var en av de bästa i år.

Gradvall själv hamnar på 25:e plats när Expressens musikredaktion röstat om året album. Rätt underligt eftersom ”Feber 2/Mainstream” är en samlingsskiva. Dessutom den enda på hela listan. Men de hade i alla fall vett att inte rösta upp Lennart Perssons skiva på listan. Etta blev Franz Ferdinand.

Aftonbladets redaktion verkar inte ha enats om något album, men Fredrik Virtanen gör som alla andra och skriver ”Håkan och TTA”.

Och Per Bjurman utser Thåström till vinnare. Och vidare i avdelningen ”rockbjörnar som har fel” så tycker personalen på Rough Trade att Brakes gjorde årets bästa album.

Svenska dagbladet har tydlig målgruppsinriktning på sina recensenter: Kristin ”The Cricket” Lundell tycker bäst om Death Cab for Cutie, Stefan ”Rock och så Madonna, förstås!” Malmqvist toppar med Arcade Fire och Andres ”Teori före praktik” Lokko säger att Tough Alliance var bäst.

Och för att utmärka sig tycker Shaktar bäst om Håkan Hellströms Bruce-låt ”Gårdakvarnar och skit”, följd av Embassys ”Time’s Tight” och Tough Alliance mix av Embassys ”Some Indulgence”.

Ja, så här skulle jag kunna fortsätta ett bra tag, men snart spyr jag på det här överdrivna Göteborgskramandet. Om ett år kommer väl Håkan toppa listorna för ”Bästa nyfödda barn”.

Till sist därför några som inte tyckt om året, utan räknat. Agenda har i American Brandstand fått fram att Mercedes Benz var det varumärke som nämndes oftast i amerikansk musik i år, med draghjälp av bl.a. Kanye West och Ciara.

Inga kommentarer: