fredag, december 16

Julkalendern: Ebba

Example

I januari spådde vi på Extra allt vad som skulle hända under 2005 (läs här). Då trodde vi att svensk filmindustri skulle inse den kommersiella potentialen i livsstilen kring Stureplan och till projektet anlita Ebba von Sydow som Fashion Consultant.

Men Ebba satsar högre än så. Är man Årets folkbildare enligt Damernas värld, omtalad i Almedalen och är snart aktuell i bokhyllorna med en stilguide, då nöjer man sig inte med att vara Fashion Consultant. Ebba tar saken i egna händer:

Om några år vill jag gärna ha skrivit ett gäng skönlitterära böcker. Typ Bridget Jones möter Sex and the City, mitt på Stureplan, som hon sa i en intervju i Svenska dagbladet.

För hennes skull får man ju hoppas att hon vet vad hon gör. Det har dämts upp ett enormt behov av en Ebba-backlash där ute, inte minst eftersom all kritik tycks rinna av henne, lättare än vatten av en gås. En riktigt pajig chicklit-bok skulle kunna få fördämningarna att brista.

Varför Ebba vill skriva skönlitterärt får vi inga svar på i Svd-intervjun, precis som ingen någonsin gräver i vad som motiverar Ebba. Är det för att folkbilda? I SVT:s Mediemagasinet (se programmet här) berättar Ebba om HUR hon gjorde för att bli vald till skolans Lucia, men man fick aldrig höra något om VARFÖR. Och det ger mig den smygande känslan att Ebba ville vara skolans Lucia för att få vara skolans Lucia, och elevrådsordförande för att få vara elevrådsordförande, inget mer.

I P1:s ”Nördarna” i somras sa Ebba nåt i stil med att hon ville uppmärksamma Paris Hilton i Sverige eftersom hon var så uppmärksammad i USA. Inte för att Paris Hilton har häftiga kläder, är en intressant person som kan väcka många frågor eller något annat. Utan bara för att det fanns en stor lucka i Paris Hilton-marknaden i Sverige och Ebba kunde fylla den.

Så varför vill Ebba skriva skönlitterärt? Jag hoppas att hon sköter Veckorevyn med vänsterhanden, så att man får läsa de där böckerna så snart som möjligt. Jag vill veta hur det kommer bli. Antagligen kommer huvudpersonen ha drabbats av samma sorts nypräktighet som Ebba själv (svär inte, drick sällan alkohol, plastikoperera dig inte, tro på dig själv, vårda relationerna till dina vänner, ring mamma flera gånger om dagen) och antagligen kommer det vara många, målande beskrivningar av kläder och skor.

Men finns det något mer? Någon historia, någon vilja att roa? Eller vill Ebba von Sydow skriva om en svensk Briget/Carrie på Stureplan mest för att hon observerat en lucka i marknaden och tänker att hon kan fylla den?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en grym Jonas

Jonas sa...

Grym på det sättet som jag använder det ("den här filmen är grym") eller grym på det sättet 60-åringar använder det ("den här diktatorn är grym")? Eller båda?

Anonym sa...

Skäms Jonas! Tusentals unga tjejer tvingas in i en sexualiserad, genomkapitalistisk och förnedrande kvinnoroll på grund av Ebba Von Oben-Sydow! Att ironisera på det där viset tyder på en svag självbild. Våga stå för sunda och solidariska idéer - mana till en bojkott av Vecko Revyn samt en deportering av Fröken Von Sydow till närmaste återvinningsstation.

Jonas sa...

Lugnanere ett par hekto, Ida. Ebba tillhör ju "den arbetande klassen", precis som du. (insert great laugh here)

Adrian sa...

Ida is back !!! så som jag har väntat !!! Äntligen !!!

Urologen sa...

Jag har ioförsig för mig att i Ebbas fall angående kommentaren om plastikoperationer, så fanns det ett "det är helt omodernt nu" med.

Vilket förövrigt säger allt.