fredag, december 9

Julkalendern: Pirater


I år var det piraternas år, eller var det antipiraternas år ? Vad som är säkert är i alla fall att skiv och filmindustrin tycker de har problem, för de har fört ett jävla liv i år.

Piratbyrån vs. Antipiratbyrån. Henrik Ponten vs. Jonas Birgerson. Varenda morgonsoffa och debattprogram har gästats av folk för och folk mot. Vad de är för och mot är såhär i efterhand något oklart för sällan har väl okunnigheten hos många debattdeltagare och proffstyckare varit så hög. För att inte tala om okunnigheten hos vår egen Justitieminister som mycket tydligt demonstrerade att han inte hade den blekaste susning vad detta handlade om när han mycket kraftfullt och bestämt deklarerade att alla som tjänade stora pengar på piratkopieringen i Sverige skulle stoppas. Problemet var och är att ingen tjänar några pengar på fildelningen. Skiv och filmbolagen påstår att de förlorar en massa, men jag tror inte någon annan har tjänat speciellt kraftiga stålar på företeelsen. Möjligtvis en och annan musiker då som har fått det lättare att nå ut med sin musik.

Jag kan raljera om detta i evigheter. Jag fattar att skivbolagen krampaktigt försöker hålla kvar sin maktposition samtidigt som jag undrar om de inte inser att deras tid är förbi. De behövs inte längre. Men det finns ingen mening med att jag skall fortsätta att babbla på i detta ämne då Nicklas Lundblad på kommenterat.net under hela året har rett ut begreppen på ett mycket tydligt och förnuftigt sätt och samtidigt kommit med smått syrliga kommentarer om sakernas tillstånd. Här är de flesta inlägg i fildelningsdebatten samlade.

Inga kommentarer: