lördag, december 3

Julkalendern: Magasinshysterin

Example
Samhället utan tidningar är lika långt borta som det papperslösa kontoret. Bloggläsande ersätter inte vårt behov av att blädda. Fler och fler magasin startar varje dag och lite undrar man ju när läsarna och annonsörerna blir mättade.

Träffade Peter på gatan för någon månad sedan. Han hette Olsson förut, när vi pluggade i Uppsala och han sommarvikarierade som ledarskribent. Sedan jobbade han på Moderna tider, men den lades ju ner. Nu heter han Peter Wennblad och är med och startar ”den nya borgerlighetens” tidning Neo.
Där på gatan pratade vi lite om hur viktigt det är att få till ett bra första nummer av en tidning. Vi hade båda varit lite besvikna på första numret av Public Service. ”Man vill inte läsa ytterligare ett reportage om Palestina” sa Peter.

Sedan dess har jag läst andra numret av Re:Public Service, som de ju måste heta nu, eftersom SR-advokater betalda med mina licenspengar hotade att stämma arslet av dem. Det har blivit en bättre tidning, även om det känns som om den typiske läsaren förväntas vara någon sorts kultur-Attacare. Man förväntas gilla Manu Chao betydligt mycket mer än jag gör.

I Re:public service # 2 finns en topplista på saker som visar att ”demokratin i ett land är brsitfällig”. Exemplen är från Turkmenistan, Uzbekistan, Irak och Nordkorea. Det är väl bra att skiten som händer där får mer uppmärksamhet, men det känns lite som lyteskomik. Som om deras diktatorer är pikanta detaljer.

Som etta ligger däremot Storbritannien, på grund av brasilianaren som brittisk polis sköt ihjäl i juli. Så det är värre alltså? Värre än Nijazov våldsamma personkult i Turkmenistan? Fast förlåt, jag glömde ju att Storbritannien är en äcklig imperaliststat.

Men visst, jag kommer väl kanske köpa kommande nummer av Re:public service, speciellt om Pieter ten Hoopen fortsätter fotografera.

Dessutom kommer jag säkert fortsätta köpa och läsa alla de andra tidningar som svämmar fram. Som Bon, Sex och Vice. Vi vet var vi har dem. Och Stick, som visar att man inte behöver ha varken kapital eller journalister kända från andra ställen med sig för att kunna överleva i flera år.

I år startade Att:ention och King och en massa pokertidningar. Vi fick dessutom Elle Lyx, eftersom vanliga Elle tydligen handlar om för billiga saker, och DV Mode, eftersom vanliga Damernas värld tydligen inte handlar tillräckligt om mode. Ebbas företrädare på Vecko-Revyn Charlotte Flinkenberg, ska leda en svensk upplaga av Glamour. Och precis igår kom första numret av Fokus, som är tänkt att bli en svensk Newsweek.

Dagens industris magasin Diego inledde sitt liv med att gräva djupt i svenska jeansbranschen och tycka synd om managementkonsulter. Sedan publicerade de den absolut första artikeln om nattklubbsindustrin kring Stureplan. Helt säkert, ingen har skrivit om det förut! Det är helt nytt!!! Tänk, va’ bra att det startas nya tidningar!!!

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Fast förlåt, jag glömde ju att Storbritannien är en äcklig imperialiststat"... det är lite lustigt det där. här på tidningen umgås jag b la med ett gäng som är fantastiskt smarta och trevliga. de har vettiga åsikter om massor av saker - men de skulle aldrig ens blinka om de läste den där re: public service-listan. helt oavsett vad som sker i andra delar av världen så är alltid usa - och storbritannien- de moraliskt mest förfallna länderna. det går liksom inte ens att argumentera om det - när jag försöker så får jag mest överseende blickar till svar: "jaja, just det ja, hon är ju en timbrobrud". märkligt.

Anonym sa...

Karin har rätt. Men, och det hör väl till det väsentliga, dessa länder har ju en teoretisk yttrandefrihet (de flesta länder har inte ens det). Alltså: kritik. Å andra sidan; (och där håller antagligen inte Karin med mig) att USA suger behöver ju inte betyda att Nordkorea rockar fett. INGEN nation rockar fett. Någonsin.

Anonym sa...

Nej, att USA suger betyder ju inte att Nordkorea rockar fett, men gör man en lista på vilka länder som beter sig mest skurkaktigt och Storbritannien hamnar före en massa diktaturer som förtrycker och dödar sina egna befolkningar, då har man tappat all verklighetsförankring. Det är oerhört förolämpande för människor som lever i dikaturer att påstå att Storbritannien skulle vara värre. Endast dumma journalister utan förmåga att sätta saker i perspektiv skulle komma på tanken. Började prenumera på Public Service, men fick faktiskt stor lust att sluta efter den där rangordningen.

Anonym sa...

Men det är väl inte en topplista? Åtminstone tolkade inte jag den så. Rubriken är ju nåt i stil med: "Tecken på att du lever i en diktatur". De påstår inte att det är värre att en brasiliansk elektriker blir nedbrottad och skjuten i huvudet (eller hur var det nu?) än att Karymov kokar folk levande. De påstår bara att båda sakerna är dåliga.
/Olle