torsdag, maj 2

Bruce: Kvinnliga covers

Springsteen kommer från en värld med tydliga könsroller. Så när kvinnliga sångare har gjort Springsteen-covers är det intressant att se hur de har anpassat texten.

Hur det än görs öppnar det för nya tolkningar, ibland helt nya bilder av vad som berättas.

I Bat for Lashes version av "I'm on Fire" vänder Natasha Khan helt naturligt på perspektivet och sjunger "Hey little boy, is your mama home?" Till och med den som försökt tänka bortom Lolita-tolkningen av originalet ser nu framför sig en äldre kvinna och en yngre man.

Tracey Thorn hittar en mellanväg och ändrar hälften i Everything But the Girls inspelning av "Tougher Than the Rest". Hon har justerat till "maybe your other girlfriends", men i andra versen är det fortfarande en beskrivning av vad kvinnor brukar leta efter. Det gör att originalets självdistans vänds på ända, till att säga "du är visserligen ingen Romeo, men jag får väl ta vad jag kan få".

Sedan finns det hemska exemplet: Pointer Sisters "Fire". De har vänt på perspektivet i sångtexten, så alla "you" har blivit "I" och så vidare. På så sätt har de behållit könsuppdelningen. Ansågs det 1978 verkligen otänkbart att en kvinna skjutsar runt en man i en bil som hon äger? Om originaltexten  har en bismak av date rape, så blir det med det här framförandet ännu mera märkligt: "I say I don't like it, but you know I'm a liar".

Inga kommentarer: