torsdag, maj 23

Beyoncé: En bok

Jag köpte "Beyoncé - Crazy in Love" av Daryl Easlea för att den ändå verkade vara en något sånär seriös bok.

I jämförelse med en del andra "biografier" om Beyoncé som fanns på Amazon så betydde det i och för sig inte mer än att texten var layoutad som en riktig bok, inte som en tonårsdagbok med gulliga hjärtan och stjärnor på varje sida. Det är tydligen den marknaden som finns för Beyoncéböcker.

Det här trodde jag däremot kunde vara något även för mig. Daryl Easlea är en Mojo-journalist som har skrivit böcker om Chic, Supremes, Madonna och Sparks.

Men jag borde nog i stället ha läst något annat, kanske "Beyoncé Knowles: A Biography" av Janice Arenofsky. "Crazy in Love" är nämligen tyvärr en lång rad ihopredigerade Wikipediaartiklar. Den beskriver exakt vad som händer i Destiny's Childs musikvideos och exakt på vilken biograf "Obsessed" hade premiär (med Mickey Dolenz i publiken!), som för att fylla ut sidorna. Easlea har nämligen inget annat att gå på än den officiella historien, kronologiskt berättad. (Ofta inte ens kronologiskt utifrån när något inträffade, utan utifrån releasedatum....) Möjligen hedrar det honom att han inte fullkomligt går loss i lösa spekulationer, men citat ut pressmeddelanden ger inte så mycket.

Dessutom: om man som författare ändå har hämtat sin information från nätet, hur kan man då ha mage att i en tryckt bok år 2011 lägga in en diskografi som man vet alltid kommer finnas betydligt mer komplett och alltid uppdaterad på nätet? Och hur kan man fylla en tryckt bibliografi med hysteriskt långa utskrivna html-länkar?

Inga kommentarer: