tisdag, maj 28

Beyoncé: Feminismen

När blev Beyoncé en feministisk ikon? Var det tack vare framgången eller var det snarare tvärtom: att feminismen ledde till framgång?

Från andra albumet blev ett signum för Destiny's Child att sjunga om sig som självständiga kvinnor som inte accepterade någon skit. De fortsatte linjen från TLC:s "No Scrubs" om att männen inte fick vara latmaskar som lät kvinnan betala ("Bills, Bills, Bills"), inte vara efterhängsna ("Bug A Boo"), inte vägra släppa iväg sin kvinna på klubb ("Jumpin' Jumpin'") och framför allt inte vara otrogna ("Say My Name").

Tyvärr solkades åtminstone Destiny's Childs kaxiga attityd av självgodhet. Bara det att låta "The Writing's on the Wall"-albumet knytas ihop av budord för ett förhållande. Eller att sjunga en hel sång som säger till "nasty girls" att ta på sig ordentliga kläder, för att sedan ge ut den som singel med det här omslaget.

Destiny's Child spelade också in den obegripliga "Cater 2 U", om att göra allt för sin man. Det hade väl kunnat vara okej, men a) de hade redan spelat in "Birthday" som handlade om ungefär samma sak, b) ett av exemplen var verkligen att hämta sin mans tofflor, c) hela sången var så pryd ("your dessert and so much more") att man hade föredragit något i stil med "Echo" av R Kelly ("sex in the evening, sex all day"), och d) musiken är helt slätstruken. Så alltså: "Cater 2 U", låten som alla Beyoncéfans vill glömma.

Tur då att det finns så många andra att komma ihåg. Det är som om vi ska förvänta oss minst ett anthem för att stärka kvinnors självförtroende på varje skiva: "Independent Women", "Me, Myself And I", "Soldier", "Girl", "Irreplaceable", "Single Ladies (Put A Ring On It)", "If I Were A Boy", "Run the World (Girls)", "Best Thing I Never Had" och nu senast "Grown Woman".

Ingen av de här låtarna hade slagit så stort om de inte varit mästerverk musikaliskt. Om inte "Independent Women" svängt, om inte "Singel Ladies" studsat, om inte sången suttit på "Girl", då hade vi inte kommit ihåg dem. Men det skadar ju inte att de dessutom får lyssnarna att må bra.

Inga kommentarer: