söndag, maj 26

Beyoncé: Dreamgirls
Var det inte lite underligt av just Beyoncé att vilja spela rollen som Deena Jones i "Dreamgirls"? En roll som så tydligt anspelar på att berätta om Diana Ross. Som en oförtjänt stjärna, managerns älskling, den som blev kvar när andra sparkades.

Var hon inte lite orolig att den ilska Ross uttryckt över att se sitt livs historia tolkat på Broadway på ett osmickrande sätt, att hon en gång kan få känna den? Om trettio år kanske någon gör en "Dreamgirls"-remake i millenieskiftets r'n'b-värld, om Destiny's Child, Mathew Knowles, Jay-Z och Kanye West. Då blir det många som stämmer varandra, det är garanterat. Kanye kommer dessutom storma scenen.
 
Kanske passade "Dreamgirls" alldeles för bra med Beyoncés skådespelarambitioner att hon bara inte kunde tacka nej. Eller så tyckte hon att Deena-karaktären blev mer sympatisk sida av den bedjande "Listen", en av filmversionens tillaga låtar (skriven av bl.a. Beyoncé).

Jag tror mer på att Beyoncé över huvud taget inte kan se sig själv som Diana Ross. Hon ser inte heller de tre sparkade LaTavia Roberson, LeToya Luckett eller Farrah Franklin som några Mary Wilson,  Florence Ballard eller Cindy Birdsong.

Än så länge gör hon rätt i det. Hon är den förtjänta stjärnan. Ingen av de tre sparkade är heller i närheten av henne. Mer rädd ska hon vara för Michelle Williams och Kelly Rowland, särskilt den sistanämnda som nyligen chockade oss med singeln "Dirty Laundry".

Ovanpå en dyster produktion av The-Dream drar Kelly Rowland verkligen fram den smutsiga byken. Så brutalt självutlämnande brukar inte r'n'b-kvinnor vara. Särskilt inte om ämnen som misshandel i ett förhållande, musikbranschens baksidor och egen avundsjuka ("While my sister on stage, killing it like a motherfucker, I was in a rage, feeling it like a motherfucker").

På slutet vänder hos sig till Beyoncé med ett "I miss you". Den skulle kunna vara med i remaken av "Dreamgirls", i mitten av andra akten, som en vändpunkt.

På Superbowl i våras var det som att se en grupp omdöpt till Beyoncé & Destiny's Child, när Rowland och Williams gästade Knowles. Men på Rowlands kommande soloalbum är de andra två med på ett spår, bakom henne.

Hur "Dreamgirls"-remaken ska sluta är faktiskt inte helt bestämt än.

Inga kommentarer: