måndag, december 22

Julkalendern: Världsdominans

Årets vanligaste Facebookstatus kanske var "bakis" i någon variant, men ett tag under sommaren var nog "Berlin" en stark konkurrent. Rätt ofta förekom de kombinerade.

Berlin har ju senaste åren blivit ett givet resemål minst en gång om året för många av mina vänner och bekanta. Men under 2008 tror jag att Berlin peakade. Inte bara som resemål men också som kulturell spridare. Få ställen har haft sån stor inverkan på popkultur som den staden har haft den sista tiden, men nu tror jag att vi kommer få se andra ställen och rörelser som kommer att få påverkan. Varför? Berlin har överlevt förvånansvärt länge som kulturell huvudstad. Säkert har den taskiga ekonomin i staden haft stor betydelse. Det har inte funnits några pengar för politikerna att satsa på fina monument och att installera fungerande gatubelysning samt att införa en massa stipendium som kulturarbetare kan söka. Alltså har popkulturen fått leva på utan inblandning uppifrån och därmed frodats. Kanske kan finansfrisen hålla Berlin levande ett tag till!

Vad händer sen då? Tja inte vet då jag, men det verkar som om det rör på sig i Rumänien. I alla fall inom dansmusiken och det brukar vara ett gott tecken på att någonting är på gång. Men det är en rätt vild gissning. Kanske kommer Berlin att fortsätta vara något av Europas kulturella huvudstad länge till, men aldrig lika mycket som 2008. Auf Wiedersehen!

Inga kommentarer: