söndag, december 21

Landshövdingen

Example

Atmosfären är som en hemmabio där nere i Victorias salong nr 5, sjutton platser stor. Man tycker sig höra spolningarna från damtoaletten på andra sidan väggen.

När man precis satt sig och kommit in i den stämningen känns reklamfilmer väldigt underliga. Som om en middag med vänner skulle avbrytas av en jingel. Inte blir det mer naturligt med Coca-Cola-budskap av att filmen vi ska se är "H:r Landshövding". Det är inte en film som TV4 kommer sända, även om de skulle få frikort att bryta för reklam så ofta de vill.

För er som inte redan visste är det alltså en svartvit dokumentär om Anders Björck. Och för er som inte visste så är Anders Björck landshövding i Uppsala län, tidigare försvarsminister (m).

Jag skrattade när jag först fick höra att någon gjorde en långfilmsdokumentär om Björck. Vem vill gå på bio och se Anders Björck, undrade jag. Tydligen jag själv. Vilket kanske inte är så oväntat. (Jag som myser av att som en fluga på väggen få höra Björck diskutera Ansvarskommittén med landshövdingekollegor.)

Men själva samtalsämnena är oviktiga för filmen. Det här är inte en förklarande dokumentär, den saknar helt intervjuer och beskrivningar av sammanhang. Vi får se landshövdingen kryssa sig fram mellan olika ceremonier, planeringsmöten och statsbesök, det ena tillfället till synes mer meningslöst än det andra. Allra mest när Anders Björck som del av en ingivningsceremoni ska så en åker. I kavaj och finskor traskar han långsamt fram och släpper en näve utsäde rakt ner här och en där, i små högar. Han ser vilsen ut. Jag tror inte ens han själv skulle kunna låta bli att skratta åt den bilden.

Det är inte en särskilt rättvisande bild av en landshövdings vardag. När regissören Måns Månsson har valt att göra en vacker, betraktande, poetisk film har han valt bort mycket som hade kunnat göras. Det finns mycket om Björck som inte visas här.

Det betyder bara att det här är en av många möjliga dokumentärer om Anders Björck. Jag har däremot svårt att tro att någon av de andra skulle kunna bli bättre än "H:r Landshövding".

Inga kommentarer: