måndag, augusti 24

Den outsourcade bloggen!

När man är för trött för att laga mat äter man på restaurang. När man inte hinner städa hemma hyr man städhjälp. Så när man inte har tid att blogga, varför inte anlita någon som kan sköta det också?

Det är ju inte ovanligt med spökskrivare, till böcker, tidningskrönikor, näringsministerchattar eller bloggkommentarer. Men en blogg med spökskrivna inlägg, hur vanligt är det? Så klart finns det, politiker och vd:ar har bloggskrivare precis som de har talskrivare. Men har det funnits någon blogg som inte ens försökt dölja det?

Kanske blir Extra allt nu den första öppet outsourcade bloggen om populärkultur.

Den här veckan kommer nämligen inläggen på Extra allt vara skrivna av signaturen "Dan". Han sitter i Phuket och jag betalar honom 3 dollar per artikel.

Det var min vän Eric, Internetentreprenören bakom Taxipriser.se, som satte mig på spåret. Jag lade ut en annons på Getafreelancer.com, där man kan hitta folk villiga att göra det mesta som går att göra på distans. Det är ju lätt att förstå att det finns mängder av indier som kan knacka webbkod, men svårare att förstå att det ska gå att hitta någon som kan skriva populärkulturblogg.

I min annons nämnde jag exempel på ämnen (Grizzly Bear, Anna Järvinen, "Mad Men", Henrik Schwarz, varför det nya Taken By Trees-albumet nödvändigtvis måste vara producerat av Dan Lissvik). Jag krävde att texterna skulle vara "in a humorous and analytical style", vad jag nu menade med det.

Det tog inte många timmar innan jag fått ett par svar, där det billigaste var "Dan". Han skrev en generisk kommentar om att "this project sounds fantastic" och att "I do not usually bit this low per article, but for the genre you require I feel this is in my personal interests to do" (sic). På det låter det ju som om han hållit på ett tag, men han har bara varit registrerad på sajten i en vecka och ingen har hunnit lämna något omdöme om tidigare insatser. Det samma gällde för övrigt de andra som anmälde intresse. Lite som i ett restaurangkök, där det bara råkar slumpa sig så just den kvällen Skatteverket kommer på kontroll så är en massa folk bara där och hjälper till, gratis, för allra första gången.

Oavsett vem "Dan" är, så blir det intressant att se vad han kommer prestera. Han har lovat leverera i dag, så jag kommer snart börja lägga upp hans inlägg. Eftersom poängen med det här är att jag ska mer tid att ägna mig åt annat, till exempel att tjäna in de 220 kronor jag ska betala honom, så lägger jag upp inläggen oöversatta, direkt på engelska. Redan där spricker så klart illusionen av att allt är som vanligt här på Extra allt. Men i övrigt: hur mycket skillnad kommer ni märka?

Blir det verkligen så mycket sämre för att texterna är massproducerade? Blir det ointressant när det saknas en verkligt personlig avsändare? Blir det sämre för att texten kommer från Phuket i stället för från Årsta? Finns det någon gräns för hur mycket vi kan outsourca?

Den här outsourcade veckan kanske besvarar de frågorna. Jag hoppas ni är med och kommenterar!

5 kommentarer:

Kjell sa...

Helt makalöst roligt.

jenny sa...

heh, gjorde inte twiggy pop den här grejen när förra Doktor Kosmos-skivan släpptes? #4hourworkweek

Jonas sa...

Jenny, du har rätt! Det visste jag inte, men tydligen gjorde hon det: http://twiggypop.se/
Aldrig är man helt först med nåt...
Fast det känns som om Twiggy satte rubrikerna och så fick indiskan skriva texten. Så jobbar inte jag och "Dan".

Jocke sa...

Som frilans som vill tjäna reglementsenligt ryser jag. Som bloggläsare skrattar jag. Förhoppningsvis kan du se detta som en passus dock - hon Huffington i US of A får ju fett med pynt för folk som vill skriva på hennes blogg. Not the other way around alltså.

jenny sa...

det är en rolig idé! inte så mycket för att det skulle vara så att man som skribent är så klyschig att det bara är att pinpointa vissa inslag och skriva i den andan, utan det närapå magiska i detta att be om en text - eller ett svar - och få det, så här. kanaliserat ur ...till synes intet. facit. som när man kan ringa nummerupplysningen och få svar på VAD SOM HELST. orakel! spännande att se hur det utvecklas.

ps, på stan-bloggen har haft ett liknande, ska inte säga mer, projekt nyligen. mer om det där!